"Finns goda chanser att det blir ett OS"

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2020-03-18

Kommer OS att kunna genomföras enligt plan?

Kvalen läggs om eller ställs in. Men sommarens OS i Tokyo ska fortfarande bli av, är tanken.

– Jag tror att det finns goda chanser för att det ska kunna bli ett OS, säger Peter Reinebo, Sveriges olympiska kommittés verksamhetschef.

Internationella olympiska kommittén (IOK) erkänner att det inte finns någon idealisk lösning för OS i Tokyo, efter att coronaviruset svept över världen.

"Det här är en exceptionell situation som kräver exceptionella lösningar", säger en talesperson för IOK, enligt AFP.

Men huvudlinjen är fortfarande att man ska göra allt man kan för att spelen ska invigas den 24 juli – precis som IOK skrev i den kommuniké som presenterades i tisdags.

Står bakom IOK

Det är en plan som de nationella olympiska kommittéerna i Europa unisont ställde sig bakom under onsdagens videomöte med IOK, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Det var ett helt enat stöd, alla länder ställde sig bakom och tyckte att det är en bra linje. Det är fullt fokus på att OS ska kunna genomföras, men också fullt fokus på att säkra hälsofrågorna. De sakerna jobbar vi med parallellt, säger Reinebo till TT.

Kritik mot beslutet

En hel del kritik har riktats mot IOK för att man inte väljer att skjuta fram spelen. I länder som Spanien, där det i princip råder utegångsförbud på grund av coronaviruset, kan idrottare med OS-förhoppningar inte ens träna.

Det är något som har funnits med i beräkningen när man nu lagt om schemat för de kvarvarande OS-kvaltävlingarna, säger Reinebo. Vissa tänkta förändringar är redan bestämda, andra inte, men grundtanken är att idrottarna ska få så rättvisa möjligheter att kvala in som möjligt.

Om kval ändå måste ställas in – de måste hållas senast den 30 juni – kan man i stället utgå från resultat och rankningar bakåt i tiden, säger Peter Reinebo.

– Senast första veckan i april kommer alla idrotters kvalsystem och tidsplaner att vara reviderade. Strävan är att vi ska kunna titta på resultat som görs framåt i tiden, och självklart att tävlingarna kan genomföras på ett sätt så att alla kan vara med, så att inte vissa länder blir exkluderade. Men det kan bli så att man får titta på resultat bakåt i tiden i några grenar.

Möte med idrottarna

IOK:s ordförande Thomas Bach hade på onsdagen också ett möte med 220 representanter för idrottarna. Han upplevde att deltagarna hade stor förståelse för IOK:s linje.

– Alla förstod att vi fortfarande har mer än fyra månader på oss, och att vi kommer att handla på ett ansvarsfullt sätt med idrottarnas bästa i åtanke, säger Bach enligt Reuters.

Peter Reinebo säger att man måste ha fullt fokus på att spelen ska bli av om det ens ska vara en möjlighet.

– Men parallellt med det ska vi följa hälsofrågorna extremt noga, säger Reinebo.

– Det finns ingen deadline för om vi kör eller inte. Och det innebär att om det finns hälsorisker för OS-kvalen eller för själva OS, då kommer man att ta erforderliga beslut för det.

TT: Om det finns hälsorisker med OS så blir det inget OS?

– Då tar man ett annat beslut.

TT: Tror du att det blir ett OS i år?

– Jag tror att det finns goda chanser för att det ska kunna bli ett OS. Och för oss gäller det att fokusera på det. Och om det blir på något annat sätt så får vi anpassa oss efter det.

Följ ämnen i artikeln