Kristianstad kvitterade finalen efter dubbla förlängningar

Uppdaterad 2023-05-23 | Publicerad 2023-05-22

PARTILLE. Domare och delegater hamnade i centrum i finalrysaren i handboll.

Kristianstad hade velat ha rött kort på Sävehofs storstjärna och fler sekunder på sig i slutet av ordinarie tid.

– Det är solklart rött kort. Det är livsfarligt spel, säger tränaren Stian Tönnesen.

Skåningarna kunde vinna ändå efter dubbla förlängningar: 1–1 i matcher.

Sävehof kunde koppla greppet om SM-finalen på hemmaplan efter tunga bortasegern med fem bollar i Kristianstad i den första matchen.

Då kom Kristianstad ut i Partille Arena med ett helt annat försvars- och målvaktsspel än i lördags.

Men redan i den 24:e minuten åkte Kristianstads försvarsbjässe Hampus Henningsson ut på ett tveksamt rött kort efter en hand i ansiktet på William Andersson Moberg.

”Solklart rött”

Men det stjälpte inte gästerna som gick till paus i ledning 14–12 sedan Gustaf Banke i skåningarnas mål tagit flera frilägen, bland annat från Sävehofs superstjärna Elias Ellefsen á Skipagötu.

I den 39:e minuten tyckte Kristianstad, och många med dem, att Skipagötu skulle ha fått rött kort efter att han kroppstacklat storskytten Markus Olsson (14 mål i kväll) i luften.

– Solklart rött. Den är livsfarlig. Han kan landa riktigt illa där, på nacken. Det var inte lite nudd på näsan som vi fick rött kort på för att det var Hampus, säger Kristianstads tränare Stian Tönnesen.

Domarna Rickard Canbro/Jasmin Kliko ställde upp för media efteråt och förklarade sina beslut.

– Vi har inte hunnit titta på denna. Man tittar efter effekten på Markus och där är ingen. Det som är fascinerande med Markus här är han reser sig upp och går fram och ska lugna ner alla andra. Vi måste ta det i beaktning, att den inte hade någon effekt. Men det kan mycket väl vara ett rött kort, säger Kliko.

Däremot hade han hunnit se situationen som gav Henningsson rött kort.

– Jag tycker att det är en aktiv armrörelse som träffar ansiktet. Jag har sett det i efterhand och tycker fortfarande att det är rött kort.

Det handlade inte om att det var Henningsson (känd för sitt tuffa försvarsspel) som gjorde något i den ena situationen och Skiapgötu (ligans största stjärna och bästa spelare) i den andra?

– Absolut inte. Det är två helt olika situationer, säger Kliko.

Markus Olsson tycker inte att domarna ska ta hänsyn till vilken effekt tacklingen får på honom.

– Jag köper inte den förklaringen. Min efterreaktion kan absolut inte ha något med det att göra. Jag pallade bara inte att bråka eller ”tjabba” och jag ville bara säga till honom (Skipagötu) att ”det där ska du ge fan i”. Kanske skulle jag ha slängt mig mer men då hade jag riskerat att skada mig jävligt hårt, slagit bakhuvudet i golvet eller något. Nu försökte jag parera i stället nr jag fick bakåtrotation. Men det lönar sig att filma. Det såg man på Hampus röda kort.

Med tio minuter kvar tvingades Skipagötu utgå med huvudskada sedan han slagit huvudet i golvet när han landade. Han kom inte tillbaka.

Storstjärnan kunde avgjort under ordinarie tid

Kristianstad fortsatte ha greppet om matchen men när Markus Olsson skulle avgöra matchen i ett friläge till tvåmålsledning med 20 sekunder kvar sköt han i stolpen.

Sävehof gick snabbt till anfall och kvitterade till 33–33 varpå Kristianstad tog timeout med några sekunder kvar.

Gästerna fick tre sekunder på sig efter timeouten från avkast på mittplan och hann göra ett segermål. Eller hade tiden gått ut? Stor kalabalik och samtalskonferens på innerplan mellan domare och matchdelegat i flera minuter medan lagen fick vänta.

Efter lång tid kom man fram till: inget mål.

– Vi hör ingen ljudsignal och kan därför inte ta hjälp av den. Vi går på att vi inte kan vara säkra på att den hann gå i mål, säger Kliko.

Efter matchen var Tönnesen upprörd. Han tyckte delegaten hade tagit för lång tid på sig att stoppat tiden efter att hans timeout-kort hade hamnat på bordet.

– Vi skulle haft två sekunder till på oss. Vi måste ha en delegat som kan följa med spelet och vissla direkt, säger Tönnesen.

Sävehof hade greppet

Förlängning alltså. Och den dominerades, precis som slutet av ordinarie matchtid, av Skipagötus kusin och ersättare i matchen (och i Sävehof nästa år när den äldre färöingen lämnar för Kiel): 17-åringen Oli Mittun.

Sävehof såg ut att gå mot seger: 39–37 och bollen i besittning med mindre än en minut kvar. Men Kristianstad kom tillbaka och Albin Selin, som satte nästan allt från sin högerkant i kväll, kvitterade med två sekunder kvar av den första förlängningen.

Den sista förlängningen på 2 x 5 minuter fördes av Kristianstad och till slut kunde man vinna thrillern med 45–44.

– Jag är fantastiskt stolt över att vi står emot detta (domsluten) och vinner. Det är superstrongt, säger Kristianstads tränare Stian Tönnesen.

Därmed är det 1–1 inför nästa match i Kristianstad på torsdag och skåningarna har återigen hemmaplansfördelen i finalserien.