Månadens lag i elitserien: Januari

Elitseriens sista grundseriemånad är kommen.

Vilka spelare är det som tar sig an den i bäst form?

Här är årets första Sportbladets Månadens lag.

Se alla mål från elitserien i bandy här!


Målvakt

Kimmo Kyllönen, Vänersborg:

Återtar förstaplatsen som ligans bästa målvakt just nu efter att tillfälligt ha tappat den under december månad. Imponerar stort i Vänersborg som kan tacka Kyllönen för att de ligger där de gör i tabellen just nu.

Har blandat läckra räddningar med ett stabilt lugn och flera vassa utkast som renderat i bra målchanser framåt. Var till och med nära att ta Christoffer Edlunds superbomb i derbyt mot Villa, men trots Kyllönens snabba reaktion och lyft upp i luften var Edlunds skott alldeles för hårt och välplacerat.

Kimmo Kyllönen
Kimmo Kyllönen

Försvar

Joakim Bergman, Sandviken:

En nyckelpjäs i det Sandviken som gick obesegrat i januari. Återvände hem till Sandviken inför säsongen från allsvenska Falu BS och är en stor del i att Sandviken faktiskt utmanar om serieledningen.

Har på senare tid även fått förtroendet från straffpunkten och har totalt noterats för fem mål den här säsongen, varav fyra från straffpunkten.

Victor Berling, Sandviken:

Spelade till sig en landslagsplats i Sirius i fjol och belönades med en övergång till Sandviken. Något som visat sig vara en succévärvning. Efter en viss startsträcka har nu Berling gått från klarhet till klarhet och visat att 28-åringen är att räkna med även fortsättningsvis.

Tillsammans med målvakten Joel Othén har han lett sitt försvar under januari månad och spikat igen. På åtta matcher har laget endast släppt in 20 mål. Det är 2,5 mål per match.

Jesper Granqvist, Edsbyn:

19-åringen slog igenom med dunder och brak i rekordtäta Edsbyns försvar i fjol och har fortsatt med sitt starka och stabila försvarsspel även den här säsongen. I ett Edsbyn som har haft släpande matcher hela säsongen har Granqvist nu stuckit ut när Edsbyn hämtat upp matchglappet och rusat mot toppen i januari.

I finalreprisen mot Villa Lidköping stod har för en riktigt imponerande insats när han var med och såg till att skytteligaledaren Christoffer Edlund lämnade planen mållös.

Ytterhalv

Hans Andersson, Edsbyn:

Rutinerade 38-åringen har växlat upp när grundserien närmar sig sitt slutskede och gör jobbet riktigt bra var han än får spela på banan. Om det så är på mittfältet, vänsterhalven eller högerhalven så faller sig allt naturligt för ”Hasse”.

Klev in och vikarierade för Daniel Burvall Jonsson när han saknades i et tpar matcher bland annat i finalreprisen mot Villa Lidköping där han i slutet var fullkomligt lysande.

Erik Säfström, Villa Lidköping:

Inledde månaden fullkomligt lysande och fortsatte på december månads form efter en liten inkörningsperiod under säsongsinledningen. Tappade formen något direkt i återstarten efter Villas coronapaus, men fick sedan i nästa växel igen och avslutade månaden genom att återigen lysa på planen, speciellt i derbyt mot Vänersborg.

Dominerar i offensiven och stänger igen bakåt. Det är mer än man kan begära av karln, men han fortsätter alltjämnt med att bjuda till.

Erik Säfström.
Erik Säfström.

Mittfält

Teemu Määttä, Sirius:

Uppsalagängets lagkapten inledde årets första månad genom att leda Sirius på ett exemplariskt sätt genom sitt slitande och krigande på mitten. Då fick pappa Esa helt plötsligt sparken som tränare vilket tog hårt på Teemu.

Hur han svarade? Genom att fullkomligt explodera. Under januari månad gjorde han, förutom att vara en stor nyckelspelare för Sirius, hela 15 mål på åtta matcher. Innan dess hade han mäktat med sex mål på tolv matcher.

Dennis Henriksen, Sandviken:

”Stålmännens” slitvarg gör sitt jobb och lite till utan att gnälla och har även levererat en hel del poäng under årets första månad. En stor nyckelspelare i skymundan för Saik som fortsätter att imponera efter en lite svagare period i december. I undertecknads ögon så har han övertrumfet suveräne stjärnan Daniel Berlin i januari månad.

Anfall

Joakim Andersson, Vetlanda:

Hemvändarsonen hade en något trevande start i nygamla klubben, men i januari har Andersson flugit upp mot toppen i skytteligan och har cementerat sig på en tredjeplats. Med 15 mål på åtta matcher har han varit otroligt viktig för Vetlanda som släpper in otroligt mycket mål. Tillsammans med anfallskollegan Filip Bringe har duon gjort 52 (31+21) av lagets 102 mål.

Christoffer Edlund, Villa Lidköping:

Överlägsen skytteligaledare med sina 47 mål hittills under säsongen, hela tio före AIK:s Erik Pettersson. I januari blev det dock endast ”blygsamma” 14 mål, men det blev dock bara sex matcher för Villa då laget pausade verksamheten i knappt två veckor. I återstarten, förlusten med 4–2 mot Edsbyn, lämnade Edlund matchen mållös och gjorde alltså sina 14 mål i resterande fem.

Christoffer Edlund
Christoffer Edlund

Erik Pettersson, AIK:

AIK:s stora stjärna fortsätter att leverera, inte minst poängmässigt. ”EP” har inte lämnat planen poänglös någon gång än så länge under elitseriesäsongen. Nu är han dessutom på väg mot sin bästa säsong assistmässigt. I år har han redan regisserat 19 mål åt lagkamraterna på 16 matcher jämfört med toppnoteringen på 20 assist som han nådde upp till i fjol i den ryska ligan, inklusive slutspelet. Därför är det inte alltför förvånande att 25-åringen toppar poängligan före skytteligaledaren Christoffer Edlund med två matcher färre spelade.

Tränare

Joacim Forslund, Sandviken:

Det är ingen slump att Sandviken dominerar den här elvan. Joacim Forslunds mannar är obesegrade under 2021 när Saik-tränaren fortsätter att trolla med små medel. Krysset mot mot Velanda kunde naturligtvis ha undvikits och är ett onödigt poängtapp, men Sandviken fortsätter att hota topplagen på ett sätt som ingen väntade sig inför säsongen.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.