RF kommer att ”straffa” lag som hårdsatsat

Publicerad 2020-10-07

Björn Eriksson.

Föreningar som under coronapandemin undvikit större investeringar, exempelvis spelarköp, är de som i första hand ska få ekonomiskt stöd.

Det blev extra tydligt i dag när Riksidrottsförbundets riktlinjer blev offentliga:

– Vidlyftiga spelartransaktioner är inte i linje med statligt stöd till överlevnad, säger Björn Eriksson, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Sportbladet berättade redan i måndags att RF ser allvarligt på klubbar som har värvat dyrt under pågående pandemi. Något som kommer få konsekvenser när det gäller det statliga stöd på en miljard som ska delas ut med start i mitten av november. 

– Man kan säga att det här med värvningar är en av de saker vi kommer försöka väga in, det är ju dessutom ett medskick från dem (regeringen) som har gett pengarna, sa ordförande Björn Eriksson

Han var också tydlig med att vid sidan av elitklubbarna är det barn- och ungdomsidrotten som i första hand ska prioriteras: 

– Skälet till att staten betalar ut pengar är i väldigt hög grad barn- och ungdomsidrotten. För det är den som motiverar statligt stöd, så har det alltid varit.

Och i dag blev riktlinjerna offentliga. De förändrade direktiv som finns med nu jämfört med det första stödpaketet i våras är framför allt att specialförbunden inom ishockey och fotboll ska belöna de klubbar som anses ha uppträtt ansvarsfullt .

– Det handlar om att de stora lagidrotterna premierar de som är aktsamma om sina pengar och i första hand prioriterar överlevnad. Vidlyftiga spelartransaktioner är inte i linje med statligt stöd till överlevnad, säger Björn Eriksson till RF:s hemsida.

En mer jämlik fördelning

RF skriver också i ett pressmeddelande: 

– Det är angeläget att bidrag framförallt ges till ansvarstagande föreningar och förbund som förtjänstfullt verkat för att begränsa de ekonomiska skadeverkningarna och arbetat för att långsiktigt säkra sin överlevnad. Det handlar om att föreningar under tiden för pandemin ska ha undvikit större investeringar, exempelvis köp av spelare som belastar föreningens ekonomi, idkat kostnadskontroll och allmänt jobbat med en scenarioplanering med lång tidshorisont.

Exakt hur det här regelverket kommer att se ut kommer Riksidrottsstyrelsen (RS) att besluta vid sitt sammanträde 6–7 oktober.

Dessutom vill RF den här gången se en större jämlikhet i hur det statliga stödet fördelas bland landets elitföreningar. 

– Fördelning mellan dam och herr i dessa serier ses över, säger Björn Eriksson.

En annan förändring är att Sveriges Olympiska kommitté och Sveriges Paralympiska kommitté också kan ansöka om detta stöd. 

Ansökan om kompensation kommer att ske i två omgångar. Första ansökningsomgången öppnar den 15 oktober, med planerad utbetalning i mitten av november. Andra ansökningsomgången planeras att öppnas i början av januari 2021.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.