”En oas för spelarna att vara i”

Så ska landslaget döda hotelldöden på EM

Uppdaterad 2020-12-03 | Publicerad 2020-12-01

De svenska spelarna hoppas på att få kunna ta en buss till en öde skog för att få frisk luft under EM.

Det är inte bara EM i handboll.

Det är EM i hotelldöd också.

– Jag föreställer mig att det är som att vara i ett fängelse med rast ett par timmar per dygn, säger danska stjärnan Mia Rej till danska TV2.

På tisdagseftermiddagen anlände den svenska EM-truppen till spelarhotellet i Silkeborg i Danmark och därmed går man på riktigt in i den ”röda bubbla” som ska stoppa smittan från att komma in i laget.

Den danska EM-stjärnan Mia Rej har jämfört den här bubblan med ett fängelse.

– Jag föreställer mig att det är som att vara i ett fängelse med rast ett par timmar per dygn, sa hon till danska TV2 häromdagen.

Spelarna är isolerade till hotellet (och då helst bara på sin våning), spelarbussen och matcharenan under de veckor turneringen pågår. Det svenska landslaget hoppas få tillåtelse att ta en buss till en öde skog för att komma ut i friska luften.

Döda hotelldöden

Hotelldöden blir alltså en större utmaning än någon gång tidigare på ett mästerskap.

Då lyfter förbundskapten Tomas Axnér fram landslagets psykolog Malin Tillman.

– Malin är med här och jobbar mycket med acceptans kring hur situationen är och hur man kan hantera den på bästa sätt; inte låta den suga energi så att man blir dränerad av den, säger Axnér.

Den centrala punkten på landslagets våning blir det konferensrum som ska fungera som en ”fritidsgård” för laget.

– Vi har tänkt till väldigt mycket kring hur fritidsrummet ska se ut. Det kommer att finnas pyssel, spel, pingisbord, shuffle board och pussel. Vi kommer att ha filmkvällar där. Det ska vara ett jävligt skönt rum att hänga i och en oas för spelarna att vara i.

Axnér och assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg kommer också att ge spelarna uppgifter att fundera kring, träna på och sedan visa upp för resten av laget.

– Det ska vara lite klurigt och ta lite tid. Om man sedan ska cykla enhjuling eller om man ska framföra en poplåt återstår att se. Men något kommer det att bli. Vi har ganska många idéer. Sedan får inte bli för mycket heller utan de ska kunna ligga på rummet och se en serie också om de vill det, säger Axnér.

Inget tv-spel

Men tv-spelet, som är obligatoriskt på alla turneringar med herrlag, lyser med sin frånvaro.

– Jag har hört att herrlandslaget kör det, men vi har inget här, säger Melissa Petrén.

Spelarna har också fått bidra.

– Vi har med en massa spel. Sedan blir det säkert mycket taktikmöten och man har mer tid att analysera matcher, säger Isabelle Gulldén.

Axnér varnar för att det kan bli för mycket teori och taktik.

– Klart att det finns mer tid för det men det är en balansgång i hur mycket energi det tar och hur mycket information som går att ta till sig. Spelarna kommer att få väldigt mycket egen information skickat till sig av vår klippare/analytiker Pontus Ward Wiklund. Sedan finns det såklart möjligheter och utrymme för mer individuell feedback med det som underlag, säger förbundskaptenen.