”Det är ett väldigt personligt beslut”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Världens fyra bästa golfare avstår OS i Rio

TROON. Jordan Spieth, 22, drar sig ur OS.

Nu bryter världstrean tystnaden.

– Det här var det svåraste beslutet i mitt liv, men jag måste tänka på min egen hälsa, säger han.

Världens fyra bästa golfare avstår OS i Rio. Ettan Jason Day, tvåan Dustin Johnson och fyran Rory McIlroy hade redan tagit sina respektive beslut och på måndagen kom beskedet att även världstrean Jordan Spieth drar sig ur.

Först nu, på tisdagen, berättar han varför.

På en presskonferens inför British Open förklarar den 22-årige amerikanen att han vägt för- och nackdelar, men till slut kommit fram att han måste prioritera sin egen hälsa.

– Jag har sett fram emot OS i flera år. Jag tror verkligen på OS-golfen som koncept, och ni vet att jag älskar att representera mitt land i stora tävlingar. Jag har svängt fram och tillbaka. I går var jag tvungen att fatta ett beslut. Det var förmodligen det svåraste jag tagit i hela mitt liv – men jag måste tänka på min hälsa, säger Spieth.

”Inga detaljer”

Andra stjärnor har lyft fram Zikaviruset specifikt som deras stora oro. Spieth, å andra sidan, vill inte gå in på detaljer.

– Det här är ett väldigt personligt beslut. Ni pratar om Zika, men jag har inte sagt att det är därför jag drar mig ur, så skriv inte det. Det här handlar om oro för min hälsa överlag.

Avhoppen innebär att Henrik Stenson är den näst högst rankade spelaren i OS bakom Bubba Watson. Många undrar även vad avhoppen kommer innebära för OS-golfen i framtiden.

”Vill verkligen spela”

Detta är golfens debut i OS. Frågan är om den finns med i Tokyo 2020.

– Jag hoppas det, för jag vill verkligen spela OS-golf. Nu har de fyra bästa hoppat av och självklart kommer det att ha en inverkan när IOK beslutar om OS-golfens framtid. Det finns en risk att den försvinner, en risk att strukturen görs om, men min förhoppningen är att den finns kvar framöver, säger Spieth.

Om kritiken mot alla avhopp säger han:

– Jag förväntar mig inte att alla ska förstå. Men jag har fattat ett beslut som känns rätt för mig och för min framtid.

Publicerad:

LÄS VIDARE