Idrottsförbund HBTQ-certifieras

Publicerad 2016-04-08

Som första idrottsförbund i Sverige ska amerikansk fotboll hbtq-certifieras.

– Att det är min sport som tar steget är sjukt kul, säger Marcus Juhlin, som själv kommit ut som homosexuell, till TT.

Det är drygt två år sedan som elitspelaren i Carlstad Crusaders kom ut, efter mycket vånda och oro för hur han skulle bemötas.

– Jag trodde att jorden skulle gå under, att jag inte skulle få hålla på längre. Jag var då också juniortränare och det var den rollen jag var mest rädd för – vad skulle föräldrarna tycka, skulle de låta sina barn komma på träningarna om jag var där? säger Juhlin.

– Men när jag berättade så blev det motsatta, det blev väldigt bra.

Juhlin har slutat spela och är numera tränare i STU Northside Bulls, som spelar i superserien som har säsongspremiär till helgen. Han tycker att det är bra och viktigt att hans sport blir hbtq-certifierat, inte minst för att andra i hans situation ska slippa våndas över att komma ut.

– Det är jätteviktigt att man tar ställning, att man sätter upp nya stadgar som begränsar diskriminering. Och framför allt att man visar att det inte är någon "big deal" med vilken sexuell läggning någon har.

Problem i manlig lagidrott

Forskning visar att det är inom manlig lagidrott som det är det störst problem med kränkningar och att hbtq-personer inte känner att de passar in.

– Därför är det särskilt fint att det är en manlig lagidrott som går först. Att amerikansk fotbollförbundet blir först med hbtq-certifieringen betyder jättemycket för idrotten. Det är viktigt att framför allt barn och unga är trygga inom idrotten och har möjlighet att utvecklas som individer och idrottsaktiva, säger Sofia B Karlsson i RFSL.

– Det finns ett mönster, att hbtq-personer inte känner sig bekväma med att ta sig till idrotten och vissa lämnar idrotten för att man känner att man inte passar in.

Fotboll tog inte chansen

Både Juhlin och Karlsson hoppas nu att fler idrotter och förbund ska göra mer i hbtq-frågan, gärna stora idrotter som fotboll.

– Det är inte så många elitspelare som kommit ut, vad jag vet bara jag och Anton (Hysén). Fotbollen hade chansen att ta tag i frågan när det var aktuellt med Anton, men gjorde det inte, säger Juhlin.

Hbtq-certifieringen görs genom en utbildning. Ett 20-tal personer inom amerikansk fotbollförbundet – styrelsemedlemmar, förbundspersonal och tränare – ska utbildas i hur man kan jobba med normer och inkludering.

TT

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.