Abeba Aregawi: "Så glad – jag vill till OS"

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Talar ut efter frikännandet

1 av 2

Dopingkommissionen tog tillbaka sin anmälan och nu är Abeba Aregawi fri att tävla igen.

Nu kommenterar 25-åringen själv beskedet.

– Jag är så glad att få tävla igen, jag vill till OS, säger Aregawi till SVT.

Under eftermiddagen kom beskedet att Dopingkommissionen tar tillbaka sin anmälan mot löparen Abeba Aregawi – som nu är fri att tävla igen.

I februari blev 25-åringen fälld för att ha den förbjudna substansen meldonium i sin kropp och stängdes därefter av tills vidare.

Svenskan, som vid ett tidigt skede togs ut till OS ströks därefter från truppen. Nu finns återigen möjligheten att Aregawi får åka till Rio i augusti.

– Äntligen har det kommit ett beslut i det här ärendet som varit väldigt komplicerat och tagit lång tid att behandla. Men vi är också överraskade att det kommer nu med tanke på de kontakter vi haft med Dopingkomissionen tidigare, säger Svensk friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson.

"Glad och lättad"

Aregawi själv är sugen på att representera Sverige i Rio när OS kommer till start den 5 augusti.

– Jag är så glad att få tävla igen, jag vill till OS, säger hon till SVT Sport.

Nu väntar en diskussion med det svenska friidrottslandslaget om framtiden.

– Jag har inte mer information än att jag får tävla igen. Jag är väldigt glad och lättad över det här beslutet, säger Abeba Aregawi.

Tog Wadas råd

Dopingkommissionen gick i sitt beslut på Wadas (World Anti-Doping Agency) rekommendation om att koncentrationer under ett visst gränsvärde inte borde medföra någon påföljd – och i Abeba Aregawis fall finns det inga bevis för att hon brukat meldonium sedan den 1 januari 2016.

Själv vill hon nu bara starta om på nytt i det svenska landslaget och fortsätta tävla för landet på den internationella scenen.

– Jag vill tacka mina supportrar och min familj som varit med mig genom detta.

Abeba Aregawi: Detta har hänt

2009-2010: Flyttar till Sverige och tävlar – och flyttar hem

Den 15 september 2009 anländer Abeba Aregawi till Sverige för första gången med sin svenske make Henok Weldegebriel  och anmäler sin invandring. Hon börjar först tävla för Spårvägen för att sedan byta till Hammarby.

Bara sex månader senare flyttar hon tillbaka till Etopien, men fortsätter vara skriver i Sverige.

2012: Blir svensk medborgare

Året innan hade Aregawi i sin första intervju sagt att hon ville tävla för Sverige. I juli 2012 beviljas hon svenskt medborgarskap, men tävlar trots det för Etiopien i OS i London.

I november samma år blir Aregawi tävlingsklar för Sverige.

2013: VM-guld

Aregawi tävlar för Sverige i inomhus-EM i Göteborg och vinner 1 500 meter i överlägsen stil. I juni avlöjar Expressen att Aregawi har skrivit sig i Etiopien och ska ha anmält sig som utflyttad den 10 november 2012, dagen innan hon blev tävlingsklar för Sverige.

2014: Skatteverket utreder

I mars avslöjar Expressen att Aregawi och maken Henok Weldegebriel har skiljt sig sedan flera månader tillbaka. Dåvarande agenten Jos Hermens varnar friidrottsklubben Hammarby för att äktenskapet kan ha varit ett skenäktenskap. Samma månad springer hon hem guldet på inomhus-EM på 1 500 meter.

I augusti inleder skatteverket en revision mot henne.

2015: Sexa på VM
Aregawi dras med skadebekymmer och springer som bäst in som sexa på VM i Peking.

2016: Dopingskandal, avstängning och frikänd

I slutet av februari avslöjar Expressen att Aregawi ska betala 11 000 kronor till Skatteverket i skattetillägg. Till Skatteverket ska Aregawi ha sagt att hon aldrig har bott i Sverige, samt att det lämnades in felaktiga uppgifter när hon ansökte om medborgarskap.

Den 29 februari släpps bomben: Det internationella friidrottsförbundet IAAF meddelar att Aregawi testats positivt för dopning. Den förbjudna substansen Meldonium hittades i provet.

Den 1 mars meddelar Hammarby Friidrott att man bryter samarbetet med Aregawi. En vecka senare kommer B-provet som även det visar positivt.

Den femte maj avslöjar Sportbladet att Aregawi fortfarande är medlem i Hammarby – och kan därför bli aktuell för OS om hon frias.

Den 14 juli meddelar Riksidrottsförbundet att dopninganmälan mot Abeba Aregawi är återkallad. Hon är nu fri att tävla.

Publicerad: