VSK-fansen brände av två bangers före avslag på Zinkensdamm.

Sedan kom den verkliga knallen.

Hörde ni Robin Sundins hörnkanon, den som gav 7–6 mot regerande mästarna?

– Det var en riktigt bra smäll, säger Hammarbys matchhjälte.

Hammarby Bandy AB redovisade förra säsongen en förlust på fyra miljoner kronor och vädjar om ekonomisk hjälp på klubbens officiella hemsida.

Den rådande situationen tillät inte några tyngre nyförvärv inför den pågående säsongen, men det råder ingen brist på kvaliteter och kampvilja i det här laget.

Det framkom med all tydlighet under fredagskvällen, då Bajen tog säsongens första seger genom att besegra Västerås med 7–6.

Tidig 3–0-ledning

Redan efter 23 minuters spel ledde hemmalaget med 3–0 efter mål av Kalle Mårtensson och två av nyförvärven, finländaren Rolf Larsson och Joakim ”Kimmen” Johansson, som hämtades från IFK Vänersborg.

– Vi gör väldigt många bra saker de första 30 minuterna, då vi äter upp Västerås, säger Robin Sundin.

Mesta mästarna skulle dock ta sig in i matchen, både en och två gånger. VSK hann göra två mål före pausvilan och när Hammarby ledde med 5–3 svarade VSK med två mål inom loppet av 53 sekunder.

När sedan Oscar Gröhn gjorde 6–5 och gav gästerna ledningen för första gången var det inget som talade för Hammarby.

– Då var det minuspsyke, men vi tog tillbaka initiativet och lyckades vinna. Vi visade en jävla styrka, gav inte upp och fortsatte att göra det vi hade bestämt, säger Robin Sundin.

”Kimmen” tvåmålsskytt

”Kimmen” tryckte in 6–6 på ett frislag, men den verkliga kanonen avfyrades på tilläggstid. Klockan visade 92.20 när Robin Sundin dundrade in en hörna bakom VSK-målvakten Andreas Bergwall, som var rasande när han lämnade isen.

– Den satt bra i taket. Ja, det var en riktigt bra smäll, säger Robin Sundin.

Vad betyder den här segern efter den knackiga inledningen på säsongen?

– En vinst på hemmaplan mot Västerås, ett av favoritlagen... De här två poängen betyder jättemycket. Det här känns otroligt skönt, säger Robin Sundin.

I Västerås var, som sig bör, besvikelsen total.

– Det är otroligt tungt att de sätter det i stort sett sista skottet, men så här är det ibland. Det är bara att gratulera, säger liberon Anders Bruun.

Tillberga skrällde

Tillberga bjöd också på en knall genom att besegra Edsbyn med hela 7–2 i ABB Arena. Ryssen Ivan Lebedev gjorde två av målen.

IFK Vänersborg är fortfarande obesegrat, men var riktigt illa ute mot Vetlanda. Smålänningarna ledde med 5–3 i början av andra halvlek, men Vänersborg och Sergej Lomanov fick sista ordet och vann med 6–5.