Kalla går från ensam till rekordläger

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: BILDBYRÅN NORWAY

I två år har Charlotte Kalla skött sin försäsongsträning ensam.

Nu är hon tillbaka i landslaget – omgärdad av fler åkare än någonsin.

– Det är en process att lära känna hela gänget, säger hon.

Landslaget drar igång sin försäsongsträning i norska Sognefjäll den här veckan. Åkarna är i mångt och mycket desamma som under fjolåret, men ett lysande undantag:

Charlotte Kalla är tillbaka och gör hela försäsongen med resten av laget.

Och det är från noll till hundra. Eller i alla fall 27. Så många aktiva har samlats på första lägret där både herr- och damlag samt nysatsande Team Bauhaus finns med.

– Jag tror aldrig jag har varit på läger med så många aktiva, det är sällan vi är på samma läger som grabbarna också men det är mäktigt att komma ner i matsalen eller ut i spåret, säger Kalla.

Du får inte torgskräck efter två säsonger med eget upplägg då?

– Nej jag tycker det är väldigt härlig stämning, många åkare som tar för sig i träning. Det här är viktiga dagar för att lära känna gruppen, det är en del nya ansikten bland ledare och åkare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hennes tränare Magnus Ingesson har nu mer också huvudansvar för Lisa Vinsa, Evelina Settlin, Jonna Sundling och Linn Sömskar och dessutom ska han bolla träning med flera andra landslagsåkare.

Hur är det att dela med sig av Magnus?

– Hittills har jag fått mina behov uppfyllda. Visst mäker man att de har mycket att göra, Magnus, Stefan (Thomson) och Annika (Zell). Men det är tacksamt att jag bara behövt ta hänsyn till mig själv tidigare, de erfarenheterna kan jag ta med mig nu, säger Charlotte Kalla.

Det norska laget kommer till Sognefjell senare, någon träning med vännen och comebackande Therese Johaug har det inte blivit av ännu.

– Nej vi får se om det finns tid mellan några läger eller om vi råkar vara på samma ställe senare.

På tal om Johaug, i en intervju nyligen i Dagbladet ombads hon att lyfta fram sina tuffaste konkurrenter. Hon räknade upp Stina Nilsson, Krista Pärmäkoski och Jessica Diggins samt sina norska landslagskollegor… saknas det inte någon? 

– Ha, nej den intervjun hade jag inte fått med mig, men det tror jag inte hon hade någon tanke med. Det är starka åkare.

Johaug har redan aviserat att hon tvekar kring Tour de Ski. Det gör också Charlotte Kalla. I en intervju med Expressen säger hon att hon troligtvis nobbar tävlingen.

– Ja, det lutar åt att jag inte åker, säger hon till tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE