Världsmästaren Johan Kristoffersson utan stall

Funderar på banracing när Volkswagen lämnar VM i rallycross

Publicerad:
Volkswagen lämnar - Johan Kristoffersson utan plats i rallycross-VM 2019
Foto: Pavel Koubek/TT / TT NYHETSBYRÅN
Volkswagen lämnar - Johan Kristoffersson utan plats i rallycross-VM 2019

SPORTBLADET

Den dubble världsmästaren står utan stall.

Volkswagen lämnar VM i rallycross - nu öppnar Johan Kristoffersson för en satsning inom banracing.

– Jag är otroligt glad över att jag har hållit racingen vid liv.

Först lämnade Peugeot VM i rallycross, därefter följde MSE Olsberg och Audi. Nu står det klart att Volkswagen tagit samma beslut.

Därmed är de två senaste årens världsmästare, Johan Kristoffersson, arbetslös.

– Det är tråkigt och jag vet inte vad som händer. Jag har haft två otroligt framgångsrika och roliga år där jag har trivts och haft en väldigt rolig vardag, säger han.

– Samtidigt förstår jag beslutet.

Volkswagen lämnar rallycross VM

Anledningen till att fabriksteamen har lämnat mästerskapen är framförallt att satsningen på elmotorer har flyttats fram till 2021 och om mästerskapet kan återhämta sig till dess återstår att se.

Ett beslut om vilka team som ska delta då tas i mars 2019.

– Jag hoppas att promotorn kan locka tillbaka fabrikstillverkarna, att 2019 blir en svacka för att sedan ta fart igen till 2020 och vara ett bra mästerskap igen. Blir det elmotorer vill jag köra VM igen.

•Vad ska du göra fram till dess?

– Jag ska testa vår polo R5 nästa vecka, sedan är jag anmäld till ett rally i Norge och jag ska köra SM-sprinten i februari, sedan får vi se. Samtidigt måste vi jobba för att hitta en lösning för resten av året. Nu är jag glad över att jag kört olika typer av bilar vid sidan av rallycrossen.

Johan Kristoffersson utan VM-stall 2019

Han ser inte sig själv köra VM i rallycross för något annat team 2019, har tävlat en del i rally men vågar inte tro på någon fabrikssatsning i WRC2, däremot kan det finnas öppningar inom banracingen. Han vann STCC 2018 och i det världsomspännande mästerskapet WTCR kör med samma reglemente.

– Det är något vi ska titta på. Jag kan inte stänga några dörrar och måste scanna av alla möjligheter. Jag har funnits på marknaden i ett par timmar och vet inte riktigt vilka optioner som finns än, säger Johan Kristoffersson.

– Jag ser inga möjligheter att köra VM i rallycross för något annat team redan nästa år, men ska naturligtvis se om damarbetet med Volkswagen kan fortsätta. Jag har kört för det teamet sedan 2008.

Publicerad:

LÄS VIDARE