Nio tränare på tio år - ett decennium med tränarkaos i Leksand

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Leksand sparkade Leif Carlsson under måndagen.

Att göra sig av med tränare är något av en vana i klubben.

De senaste tio åren har Leksand haft hela nio olika huvudtränare.

Enbart tio segrar på 29 matcher blev för mycket för Leksands styrelse. Efter stor påtryckning från både media och supportrar kom beskedet att klubben sparkat huvudtränaren Leif Carlsson och ersatt honom med Roger Melin. En nyhet som publicerades klockan 23:35 under måndagen.

– Ett gemensamt beslut från både mig och styrelsen. Det här kändes som ett klokt och bra beslut för Leksand in i framtiden, sade sportchefen Thomas Johansson till Leksand TV under tisdagen.

Carlsson är inte den enda tränaren som gått detta öde till möttes utan de senaste tio åren har nio permanenta huvudtränare haft ansvar för klubben. Dalarnas Tidningarna har gått igenom allihop och vad som hände med var och en.

Tomas Kempe.
Foto: Andreas Hillergren / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Kempe.

2008-09: Tomas Kempe

Anslöt från Växjö Lakers och skrev på ett tre års avtal med klubben. Det blev två år i Leksand innan Kempe fick lämna, mot sin vilja.

– Det kom hastigt. Men nog var jag lite beredd allt. Branschen fungerar ju så här, sade han till Sportbladet.

Efteråt har Kempe varit tränare i både Karlskrona samt moderklubben Skövde. Tränar inget lag i dag.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Leif Strömberg

2009-10: Leif Strömberg

Klev in i Leksand efter att fått sparken från SSK säsongen innan. Blev kvar i klubben under hela den säsongen innan han tog paus från tränaryrket

– Jag har utnyttjat min option och har valt att gå vidare, sade Strömberg till Sportbladet.

2010-11: Niklas Eriksson och Christer Olsson

Leksands nya drag blev att satsa på delat ledarskap då man anställde Niklas Eriksson tillsammans med Christer Olsson i båset. De tidigare Leksandsspelarna förde laget till en fjärdeplats och därmed en missad kvalserie.

2011-12: Christer Olsson (sparkad i november)

Till säsongen efteråt valde sportchefen Tommy Salo att gå tillbaka till en tränare och Christer Olsson fick ensamt förtroende.

- Jag vill ha en tydligare förstatränare under den kommande säsongen och efter utvärderingsarbetet vi har genomfört efter den sista matchen har jag kommit fram till att Christer Olsson är den som får ta det ansvaret. Niklas Eriksson blir assisterande tränare, sade Tommy Salo till officiella hemsidan.

Den nya konstellationen höll till november då Olsson sparkades.

Foto: ROBERT GRANSTRÖM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Andreas Appelgren.

2011-15: Andreas Appelgren

Ersatte Olsson och gjorde också ett tillräckligt starkt arbete för att få fortsätta säsongen efteråt. Vann grundserien och slutade på en andraplats i kvalserien - något som innebar en plats till SHL. Säsongen 2014–15 var Leksand ett bottenlag i SHL och för att försöka väcka laget fick Appelgren gå från att vara huvudtränare till att bli scout i klubben.

– Vi hade ett avtalat möte i går, gällande hans framtid i föreningen, och då berättade Andreas att han kommit fram till att han inte är aktuell för att leda laget nästa säsong, sade sportchefen Tore Jobs i ett pressmeddelande.

2015-16: Sjur Robert Nilsen

Fick ta över ett sjunkande skepp och var med och åkte ur SHL med Leksand. Årets efter fick Sjur Robert Nilsen inledningsvis förtroende att leda laget i allsvenskan, men då laget låg sist i allsvensken tappade styrelsen tålamodet.

– Jag vet inte vad som var fel på mig och laget. Möjligt att jag körde lite för hårt både inför seriestart och under novemberuppehållet. Men det kändes som jag hade förtroende från spelargruppen, sade Nilsen till Sportbladet.

Sjur Robert Nilsen är nu tränare för Sparta Sarpsborg i Norge och har varit assisterande förbundskapten för det norska landslaget.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sjur Robert Nilsen.

2016-17: Per-Erik Johnsson

Den mer rutinerade Per-Erik Johansson kom in och fick rejäl fart på laget. Det slutade med en fjärdeplats i grundserien och sedan vidare till SHL-kval mot Modo. Där kom det att bli rejäl dramatik, men när Brock Montpetit utnyttjade ett misstag av en Modospelare sköt amerikanen Leksand tillbaka till SHL. Efter gott arbete när han ersatte Nilsen fick "Perra" fortsatt förtroende i det SHL han fört upp klubben till. Denna säsong var inte lika lyckad utan laget slutade sist i SHL. I direktkvalet till SHL ställdes de mot bittra rivalen Mora och föll där med 2–4 i matcher och sejouren i Leksand var efter det över för Johnsson som inte tränat någon klubb sedan dess, skriver Dalarnas Tidning i sin sammanställning.

2017-18: Markus Åkerblom

Tillbaka i hockeyallsvenskan så var det Markus Åkerblom som hade ansvar i båset. Men det blev inte som någon hade tänkt sig. Åtta inspelade poäng på nio matcher och tränaruppdraget var över.

– Det var jättesorgligt att berätta det här för Markus men vi måste sätta föreningen i första rummet, sade sportchefen Mikael Karlberg till Sportbladet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Markus Åkerblom.

2018-19: Leif Carlsson

Klev in i Leksand som ersättare för Markus Åkerblom men hösten har inte gått, varken Leksand eller Carlssons väg.

– Det är bara en tomhet. Men vi har inte lyckats få igång laget och då funkar branschen så här, säger han till Sportbladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE