”Jättebra – om du inte bryr dig om 99 procent av befolkningen”

Experten avråder från att göra som Jakob Ingebrigtsen

Publicerad 2018-08-15

Jakob Ingebrigtsen, 17, tog två EM-guld i Berlin.

Nu avråder idrottsforskaren Jean Côté andra talanger att gå norrmannens väg.

– Vi kommer uppleva fler skador, fler som slutar tidigare och fler som blir utbrända, säger han till Aftenposten.

Med sina två guld blev Jakob Ingebrigtsen mästerskapets kung i friidrotts-EM i Berlin.

Den blott 17-årige norrmannen tog först hem förstaplatsen på 1500 meter innan han tämligen enkelt även sprang hem segern på 5000 meter.

Framgångarna har dock haft ett pris – något Ingebrigtsen själv bekräftade förra veckan när han berättade om hur han har tvingats ”offra sin barndom” för att nå dit han har kommit.

Och att i tidig ålder storsatsa på en enskild idrottsgren är ingenting att rekommendera. Åtminstone inte om man ska tro Jean Côté som är professor vid Queens University i Kanada.

– Om nationen inte bryr sig om 99 procent av befolkningen så kan man fokusera på tidig specialisering, säger han ironiskt till Aftenposten.

”Negativa konsekvenser för 99,9 procent”

Enligt tidningen är Jean Côté en av världens ledande idrottsforskare och specialiserad på barn- och ungdomsidrott, coachning och utveckling av idrottskunskap.

– Det som forskningen visar är att de som lyckas när de är 20–25 år är de som håller på med många olika sporter och med lekbetonad aktivitet i uppväxten. Det betyder inte att jag betvivlar att man kan nå toppen genom att specialisera sig tidigt, som Tiger Woods och Serena Williams är exempel på. Men de är undantag. Roger Federer och Rafael Nadal är exempel på det motsatta. De höll på med en massa olika sporter i uppväxten, säger kanadensaren.

Förespråkar allsidighet

Jean Côté varnar för allvarliga konsekvenser för de unga utövare som inte blir lika framgångsrika som exempelvis Jakob Ingebrigtsen.

– När vi vet att båda metoderna kan leda till goda resultat så måste vi bestämma oss för hur vi vill göra. Och när vi vet att det medför många fler negativa konsekvenser för de 99,9 procent som inte lyckas vid tidig specialisering – för det är så många det är frågan om – så talar det för allsidighet. Annars kommer vi uppleva flera skador, fler som slutar tidigare och fler som blir utbrända, säger han.

Jakob Ingebrigtsen var tolv år gammal när han inledde sin specialiserade elitsatsning på löpning. Jean Côtés råd är att vänta i några år till.

– Vill du nå toppen vid 15–17 års ålder måste du specialisera dig tidigt. Men om du ska va på topp vid 25 års ålder så kan du starta specialiseringen när du är 15. Usain Bolt är ett exempel på att du kan vara som bäst även när du är 30 år gammal, säger Jean Côté.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.