Lotten kan avgöra Sveriges EM-öde

Här är det märkliga scenariet

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ZAGREB. Som om det inte fanns tillräckligt med spänning och utfall inför kvällens EM-rysare.

Här kommer ett till:

Lotten kan avgöra Sveriges EM-öde vid två scenarion.

Det raffinerade räknesystemet i handbolls-EM med mellanrunda, medhavda poäng och inbördes målskillnad har debatterats mycket de senaste dagarna i handbolls-Sverige sedan Blågult blivit djupt indragen i ett drama med många utgångar och som får sin upplösning i kväll (se faktaruta nedan).

I korthet: Sverige kan förlora mot Norge men ändå gå vidare till semifinal och Sverige kan vinna mot Norge men ändå missa semifinal.

Frankrike har Sveriges, eller Norges om de besegrar Blågult med minst fem mål, öde i sina händer.

Levande miniräknare

Nu visar det sig att det finns scenario där varken målskillnad eller antal mål, inbördes eller i gruppen totalt, kan skilja Sverige och Kroatien åt om en semifinalplats bakom Frankrike (som i så fall vinner gruppen).

Det är landslagets presschef och levande miniräknare, Daniel Vandor, som presenterar den:

– Vid 32-28 till Norge och 23-19 till Frankrike hamnar Sverige och Kroatien på samma inbördes målskillnad, samma inbördes mål, samma totala målskillnad, samma totala mål.

Vad händer då?

– Då blir det lottning.

Spelarna vill ha förändring

Enligt TV2 Danmark finns det ett scenario till där lotten fäller avgörandet mellan Sverige och Kroatien: om Sverige vinner med 30–28 och Kroatien med 21–19. Detta möjliga utfall har bekräftats av det europeiska handbollsförbundet.

Under tisdagen rapporterade Sportbladet om att spelarna vill skrota spelformatet i EM till förmån för VM-systemet med utslagsmatcher direkt efter det inledande gruppspelet.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYR N
Publicerad:

LÄS VIDARE