”Galnaste dagen som handbollen upplevt”

Publicerad 2016-01-28

Flinck: Sverige har många att tacka – men mest kan laget tacka sig självt

Svenska landslaget har haft marginalerna på sin sida under EM-mästerskapet. Nu väntar OS-kval i april. Foto: Bildbyrån

Tack, Tyskland.

Tack, Tyskland.

Tack, Tyskland.

Tack, Spanien.

Men framför allt:

Tack, Sverige.

Ola Lindgren har berättat att han ringde sin mamma när han inte orkade se avgörandet längre.

Jonas Källman har nästan rört mig till tårar när han berättat om sin farmor som befinner sig i den fruktansvärda alzheimer-dimman.

Mattias Zachrisson har glidit runt och slängt ur sig oneliners.

Tobias Karlsson och Mattias Andersson har tackat den spanske förbundskaptenen Manolo Cadenas.

Det är efter midnatt och jag har blivit kvar på spelarhotellet efter rysaren. Det finns inte tid att ta sig tillbaka till det egna hotellet före deadline.

Bakom mig sitter just nu sitter en svensk hjälte och dricker en stor stark – Arpad Sterbik. Den spanske målvaktsjätten. Bäst i världen när han vill.

Han spikade igen när det behövdes mot Ryssland och tog sitt Spanien till semifinal – och Sverige till OS-kval.

Nu sitter han, liksom en annan, och försöker summera den galnaste mästerskapsdagen handbollsvärlden upplevt.

Med osannolika vinnare som Norge, Tyskland, Kroatien och Sverige.

Och otänkbara förlorare som Frankrike, Polen och Danmark.

Sverige var kanske inte en lika osannolik vinnare som de övriga tre när dagen började.

Men tänker vi tillbaka på hur det såg ut när det här laget kom hit så är också Sverige en osannolik vinnare denna EM-dag.

Hade en biljett hem liggande klar

Ja, det räcker att vi går tillbaka en knapp vecka, när man hankade sig vidare till mellanrundan med noll poäng. Eller tittar tillbaka bara ett par dagar, inför matchen mot Danmark.

Ni som läser den här spalten vet att jag dömde ut det här laget efter turneringen i Spanien. Jag kunde inte ens se Sverige ta en poäng i gruppspelet och då skulle vi vara hemma efter en vecka.

Inför första matchen i mellanrundan mot Ryssland hade jag en biljett hem liggande klar vid förlust. Men åtta sekunder innan jag kunde checka in på mobilen kvitterade Johan Jakobsson.

Lägg till det att Tyskland räddade Sverige tre gånger om med sina segrar mot Slovenien (så man gick vidare till mellanrundan), Ryssland (så ryssarna inte kunde dra ifrån i kampen om OS-kvalplatsen) och Danmark (så Spanien hade något att spela för, annars hade de garanterat inte besegrat ryssarna).

– Maxflyt. Vi har många att tacka, säger Ola Lindgren och det är bara att hålla med.

Men som han också lägger till:

– Men vi ska tacka oss själva också.

Definitivt.

Blågult gick genom mellanrundan obesegrade – det kan ingen ta från dem.

Men framför allt grejade Lindgren och kollegan Staffan Olsson sin största utmaning under sina snart åtta år som förbundskaptener. Man hade en vecka på sig att lyfta detta utdömda lag ur ”misären” nere i turneringen i spanska Irun helgen före EM, pumpa det med självförtroende, täta luckor, släcka bränder, välja och välja bort, fortsätta bygga för framtiden och förbereda fem spelare för deras debutmästerskap.

Man fortsatte med allt detta under turneringen, lade ihop pusselbit för pusselbit och hade fått tillräckligt många att passa ihop för att spela två kryss och vinna en match i mellanrundan.

Det räckte för att nå det man kom hit för: OS-kvalplatsen.

Klarar man det är det en bragd, inte minst av förbundskaptenerna, skrev jag inför premiären.

Det gjorde man och då är det, utifrån förutsättningarna, en bragd. Det står jag fast vid, även om de som följt det här på avstånd naturligtvis kan ifrågasätta om det är en bragd att knipa en OS-kvalplats efter att slutat sjua eller åtta i ett EM.

Nu håller vi på Norge – i semifinalen.

Sedan räcker det. För ett norskt guld skulle innebära en klart mycket tuffare OS-kvalgrupp för Sverige än om något av de andra tre lagen tar hem guldet.

För vinner Tyskland, Spanien eller Kroatien får vi Slovenien i stället för Kroatien som andra europeiska lag och då tror jag att vi tar en OS-biljett.

Nu är det upp till Stefan Lövgren i maktens korridorer. Vi vet vad hemmaplan betyder i handboll – om man inte är polack.

En Jim Gottfridsson med två månader med topphandboll i sig skulle vara en oerhört viktig förstärkning.

Han var outstanding i EM-kvalet mot just Slovenien i våras.

Spanien tar guldet.

Sportbladet sätter plus på alla EM-spelare

MATTIAS ANDERSSON

Plusbetyg: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Inledde strålande mot Slovenien. Hade en dipp mot Danmark men höll annars rakt igenom som förstaval. Ungernmatchen ger honom ett extra plus totalt.

JESPER KONRADSSON

Plusbetyg: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Fick starta i princip varje match. Hade det tufft i några matcher och gjorde det bra i andra. Går inte att komma från att Jim Gottfridsson saknades.

VICTOR ÖSTLUND

Plusbetyg: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Fick en oväntat stor roll både bakåt och framåt. Klarade den på ett mycket övertygande sätt. På gränsen till en fyra.

MATTIAS ZACHRISSON

Plusbetyg: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Tog verkligen chansen när han fick den. Poängräddare två gånger om – mot Ryssland och Danmark. Iskall måltjuv och mycket bra bakåt. Gick om Ekberg i detta mästerskap.

JONAS KÄLLMAN

Plusbetyg: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Brukar hävda att ”När Källman är bra är Sverige bra”. Oerhört viktig, framför allt bakåt. Spelat mest av alla utespelare trots att han missade en match och slet med ett ryggskott. Bäst i Sverige. Nära en femma.

ANDREAS CEDERHOLM

Plusbetyg: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Inledde EM charmant när han byttes in i första halvlek mot Slovenien. Sedan blev det tuffare direkt i andra halvlek. Övertygade inte och fick problem med axeln.

PHILIP STENMALM

Plusbetyg: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Tredjevalet framåt på vänsternio. Avlastade bra bakåt som tredje- man i mittblocket, inte minst mot Slovenien i premiären.

JESPER NIELSEN

Plusbetyg: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Hade en rätt tung inledning på EM och stod inte att känna igen från träningsturneringen före EM. Kom väl aldrig upp på samma nivå framåt men växte bakåt under turneringen.

MIKAEL APPELGREN

Plusbetyg: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Spelade klar andrafiol. Startade bara en match (Danmark) och hade det tungt då. Men viktig räddning i slutet där.

JOHAN JAKOBSSON

Plusbetyg: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Landslagsgenombrott som 28-åring i sitt femte mästerskap efter tveksam inledning. Världsklass framåt i ett par matcher men svagt försvarsspelet drar ner betyget ett snäpp.

ANDREAS NILSSON

Plusbetyg: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Fick överraskande lite speltid när förbundskaptenerna i början gick hårt på Nielsen, som imponerade under uppladdningen och som innebär ett mindre byte anfall/försvar. Har fortsatt problem bakåt men Nilsson visade att han är vassare (än Nielsen) framåt.

FREDRIK PETERSEN

Plusbetyg: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Källmans försvarskvaliteter gör att Petersen blir andravalet i mästerskap efter mästerskap. Bara blivit ett spelmål på hela EM för Petersen.

NICLAS EKBERG

Plusbetyg: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Fick starta i match efter match fram tills matchen mot Danmark. Men med facit i hand skulle Zachrisson nog fått ännu mer speltid tidigare. Men Ekberg led också av de obefintliga utspelen i flera matcher.

LUKAS NILSSON

Plusbetyg: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Fick ett internationellt genombrott och visade att han är svensk handbolls stora framtidsnamn. Men blandade och gav också. Hans insats mot Ungern räddar en trea.

TOBIAS KARLSSON

Plusbetyg: Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Sällan eller aldrig dålig. Men drog han inte på sig fler utvisningar än vanligt? Svårt att säga om det berodde på eget spel eller att han hade domarnas ögon på sig. Fortfarande oerhört viktig och lyfter alla andra bakåt.

Följ ämnen i artikeln