Wahlberg: Kommer att göra ont länge

Uppdaterad 2015-06-15 | Publicerad 2015-06-14

SOPRON. Har man skyhöga mål och misslyckas blir fallet extra hårt.

Det här kommer att göra ont länge.

Sverige grävde gropar genom hela mästerskapet – till slut blev svackan för djup för att ta sig upp.

Sportbladets Malin Wahlberg.

Sverige kom till EM med drömmar om Rio. Men resan mot målet slutar redan i första gruppspelet.

Sverige visste förutsättningarna – seger mot Litauen var det enda som gällde.

Men motståndarna, som gjorde sin fjärde match på lika många dagar, gick ifrån till 15-7 i första perioden och Sverige tog timeout.

Jag vet inte vad förbundskapten Lars Johansson sa, men Sverige kom tillbaka i matchen.

Mot Ungern var det Josefin Vesterberg och Binta Drammeh som kom in från bänken och levererade.

Nu var det Stefanie Yderström som klev fram.

När guarden satte sin tredje raka trea i början av andra hade Sverige gjort 10-0 och tagit ledningen med 20-15.

Som mest ledde Sverige med åtta poäng, 29-21. Sedan började slarvet och missarna.

Litauen gjorde 12-0 innan det var dags för paus.

Efter den fortsatte haveriet.

Sverige hittade inget flyt i anfallet och läckte i försvaret. Litauen hade gjort 22-0 innan stoppet kom.

Sverige började dra i treor, men litauiskorna fortsatte att sätta det mesta. Santa Okocyte sköt sönder det svenska laget och underläget var tio poäng med perioden kvar.

Sverige grävde en grop

Är det något jag har lärt mig av att följa det här laget de senaste åren är det att man aldrig ska räkna ut dem.

Gårdagen var inget undantag.

Sverige plockade fram sin berömda lagmoral och började inhämtningen. Det räckte till 68-70.

Sedan tog det stopp.

Det saknades dock inte lägen att avgöra. Först fick Ashley Key chansen från trepoängslinjen, men stjärnan missade med 16 sekunder kvar. Bollen gick till Sverige igen, men när Frida Eldebrinks svåra avslut studsade ring ut i sista sekunden dog drömmen.

Det var inte där matchen avgjordes. Sverige grävde en grop för sig själva i tredje perioden och den här gången blev den för djup för att ta sig upp ur.

Sverige har visat vilken klass de kan hålla. Hur bra försvarsspelet, laget och Frida Eldebrink kan vara i perioder. Men berg- och dalbanan har gått för mycket upp och ner.

Det fanns en mikroskopisk chans till avancemang trots förlusten, men den försvann timmar senare efter att Spanien som väntat slagit Ungern.

EM är slut för Sveriges del och det är ett misslyckande som kommer att svida länge.