Williams eller Ferrari för Robert Kubica?

Två klassiska F1-team sägs erbjuda polacken en plats 2019

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: TT

Robert Kubica är mycket nära en comeback.

Han sägs ha två erbjudanden.

Som förare för Williams eller som utvecklingsförare hos Ferrari.

– Jag är väldigt nära ett beslut, säger han.

Robert Kubica ansågs vara en av de mest talangfulla förarna i F1 och han tog Saubers första - och enda - GP-seger i Kanada 2008, men ett par veckor innan F1-säsongen skulle starta 2011 var han inblandad i en olycka. Polacken tävlade i rally, tappade kontrollen över bilen och körde in i räcket. Det borrade sig in i bilen och skadade hans högra arm väldigt svårt.

Där kunde hans F1-saga ta tagit slut.

Men 2017 gjorde han ett par tester för bland annat Renault och under 2018 har han varit testförare för Williams. Till 2019 sägs han nu ha två erbjudanden - som förare i Williams intill Georg Russel eller som utvecklingsförare hos Ferrari. Det italienska teamet tappar båda sina utvecklingsförare till nästa säsong, Antonio GIovanazzi ska köra för Alfa Romeo Sauber och Daniil Kyatt gör comeback hos Toro Rosso.

Därför letar de efter en förare med erfarenheter av den nya generationens F1-bilar. Även Marcus Ericssons förre kollega Pascal Wehrlein sägs vara ett intressant alternativ för Ferrari.

– Som jag ser det är jag nära att ta ett beslut och jag har gett mig själv en väldigt snar deadline, säger Kubica till Autosport.

– Det handlar om ett par dagar innan jag ska bestämma mig för vad jag ska göra och vad som är bäst för mig. Jag är i en angenäm situation, det har jag sagt i ett par veckor nu.

Kubica till Ferrari eller Williams

Det finns tre förarplatser kvar till F1 2019, en hos Toro Rosso, en hos Williams och en hos Racing Point Force India, men den lär Lance Stroll, vars pappa Lawrence Stroll äger teamet, ta.

– Det handlar om att jag ska bestämma mig för åt vilket håll jag vill gå, om jag ska köra, var ska jag då köra, kan jag kombinera saker eller ska jag fokusera på en sak, som jag gjorde i år, säger han.

– Men kanske är längtan efter att tävla i F1 större än vikten av att skriva ett långt kontrakt. Jag har många saker jag måste ta ställning till. Jag måste även bestämma mig för vad jag vill göra i framtiden.

Kubica befinner sig i Brasilien där F1 kör säsongens näst sista lopp på söndag. Lewis Hamilton har redan vunnit VM-titeln för förare och i helgen kan han Mercedes också säkra konstruktörsmästerskapet. Efter fredagens två träningar var Mercedes båda förare i topp, före Ferraris Sebastian Vettel och Daniel Ricciardo.

Kvalet till Brasiliens GP startar i morgon lördag klockan 18.00

F1-bloggen med det senaste snacket inför Brasilien GP i F1

Publicerad:

LÄS VIDARE