Alonso: ”Vill vinna motorsportens grand slam”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

SPORTBLADET

BARCELONA. Han är dubbel världsmästare, men det är inte nog. Fernando Alonso vill bli historisk.

Därför satsar han på ett monsterprogram 2018.

– Det tvingar mig att maximera min prestation, varje helg och jag älskar det.

2005 och 2006 vann Fernando Alonso VM i Formel 1 med Renault, han har sedan dess kört för både Ferrari och sitt nuvarande stall McLaren utan att vinna ytterligare någon titel. Därför har han förändrat sin målsättning. Istället för att slå rekord inom F1 vill han bli en av historiens största racerförare. Han vill vinna trippeln - Monacos GP, Indy 500 och 24-timmarsloppet i Le Mans.

– Mitt mål är att bli den bästa föraren i världen, den mest kompletta föraren och för att lyckas med det måste du vinna olika mästerskap i olika bilar och vid olika tillfällen, berättade han när fansen ställde frågor på Instagram.

– Jag vill vinna motorsportens grand slam.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / TT

Målet – att bli historisk

Det har bara en förare lyckats med tidigare. Graham Hill var världsmästare i F1 1962 och 1968, men han vann också Monacos GP fem gånger under sin karriär, Indianapolis 500 1966 och Le Mans klassiska 24-timmarslopp 1972. Alonso har än så länge vunnit Monacos GP två gånger, han körde Indy 500 förra året och satsar i år på att köra en hel säsong i långlopps-VM, WEC, och för att kunna vinna klassikern i Le Mans.

– Framförallt har jag alltid velat köra Le Mans 24-timmarslopp och när jag får möjligheten att göra det i år så är det också helt rätt tid att göra det, berättar Alonso för Sportbladet.

Han har inlett F1-säsongen över förväntan och reser direkt från dagens F1-lopp i Baku till Belgien där WEC kör sin säsongspremiär nästa helg. I sommar, med start den 10 juni i Kanada, tävlar han fem helger i rad och det passet omfattar bland annat den dygnslånga tävlingen i Frankrike. Han avslutar sedan årets säsong med att resa mellan Brasilien, Kina och Abu Dhabi för att tävla tre veckoslut i rad.

– Det är en rejäl utmaning för mig, men jag gillar utmaningar och jag älskar racing. Att få köra 27 lopp på ett år är betydligt bättre än att bara köra 21.

Kan du utveckla din tanke?

– WEC är ett riktigt bra mästerskap, svarar Fernando Alonso.

– Jag tycker att det ska bli spännande att uppleva bilbytet, att köra olika bilar helgerna direkt efter varandra. Det blir intressant att förändra min körstil vecka för vecka. Det kommer att kräva att jag ligger på gränsen, att jag utvecklas och jag måste tvinga mig att maximera min prestation varje dag och jag älskar det.

Vill vinna lopp – i två världsmästerskap

Inför årets F1-säsong bytte hans McLaren motor från Hondas krånglande aggregat till Renault. Trots att bilen fortfarande är den långsammaste i fältet, sett till ren fart, har Fernando Alonso kört in 22 poäng på de tre första deltävlingarna. Han har tagit poäng i samtliga lopp och varit före sin teamkollega.

Spanjoren som fyller 37 år i sommar kör sin fjärde säsong hos McLaren, men trots att han inte varit i närheten av några segrar hittar han motivationen i andra utmaningar.

– Jag vill vinna lopp och mästerskap, inte bara ta poäng. Tyvärr är vi inte där än, men vi jobbar för att lyckas, säger Fernando Alonso.

Samtidigt som han gör det ska han slåss för segrar i ytterligare ett VM - och dessutom försöka vinna det som krävs för att göra honom till en av historiens största racerförare.

Publicerad:

LÄS VIDARE