Fallskärm och medicinboll nya friidrottsgrenar

Publicerad 2018-05-04

Friidrotten testar nytt.

Friidrotten arbetar stenhårt för att söka nya målgrupper.

Nu kan vägen dit gå via fallskärmslöpning och kast med medicinboll, rapporterar Radiosporten.

Sportbladet har tidigare rapporterat om friidrottens nya experimentella lagtävlingsformat Dynamic New Athletics (DNA).

– I 100 år har vi producerat bilen, nu har vi äntligen frågat marknaden vilken bil den vill ha, sa Pierce O'Callaghan, från den Europeiska olympiska kommittén som ligger bakom formatet som ska testas på Europeiska spelen i Minsk 2019.

Lagtävlingen ska ske i snabba knockoutmöten mellan totalt 30 länder där majoriteten av teknikgrenarna och alla distanser över 800 meter skrotas och ett flertal olika stafetter förs in på programmet.

”Finns en skepsis”

Men nu rapporterar Radiosporten om ett ännu mer oväntat inslag i lagtävlingen, ett så kallat Trackathlon. Friidrottarna ska under ett varv avverka oortodoxa grenar som kulkast, stående längdhopp, framåtkast med kula, medicinboll – och löpning med fallskärm.

Det är en kombination av övningar man utför över ett varv. Det handlar till exempel om att dra en fallskärm efter sig, att göra framåtkast med kula, att ta sig över hinder. Mycket av det där återfinns i friidrottarnas basträning året runt men däremot har de inte förekommit i tävlingsform tidigare, säger Toralf Nilsson, ledamot i Europeiska friidrottsförbundets styrelse, till Radiosporten.

Generalsekreterare Stefan Olsson säger att han välkomnar nya friidrottsformat och att Sverige sannolikt kommer delta i Europeiska spelen 2019. Men han är skeptisk till de nya grenarna.

– Spontant tänker jag att det där är aktiviteter som hör hemma under en träningsperiod under våren eller vintern, knappast som en tävlingsform i samband med ett internationellt mästerskap. Jag ser risker i att det är svårt att tolka tävlingsresultaten och att det kan finnas skaderisk. Det finns en skepsis kring det inslaget såhär långt, säger Stefan Olsson.

Följ ämnen i artikeln