Efter expertens oro – utklassade allt motstånd

Publicerad 2019-02-03

STOCKHOLM/SUNDSVALL. SVT:s expert Mathias Fredriksson var orolig för att Ebba Andersson skulle bränna sin VM-form i dagens dagens SM-lopp.

21-åringen var totalt överlägsen över 15 kilometer och vann med nästan två minuter – men är inte orolig.

– Jag hade som plan att få till ett tufft lopp i dag, så jag tycker det var enligt plan, säger Ebba Andersson till Sportbladet.

Ebba Andersson bjöd på stor uppvisning tidigare i veckan då hon krossade motståndet över 10 kilometer och åkte hem sitt första SM-guld.

Då vann hon med tio sekunder före Charlotte Kalla som saknades på startlinjen i dagens lopp över 15 kilometer. Skidstjärnan har hoppat av SM-veckan för att hitta formen för VM i Seefeldt om tre veckor.

”Hoppas inte Ebba vinner med för mycket”

Och i dag glänste 21-åringen återigen. Det tog inte många minuter innan Andersson tog täten och skapade sig en lucka ner till övriga åkare, som sedan bara ökade.

Halvvägs in i loppet hade Ebba Andersson ryckt åt sig en ledning på 46 sekunder ner till loppets tvåa Lisa Vinsa.

Ett scenario som SVT:s expert Mathias Fredriksson varnade för inför loppet.

– Jag hoppas inte Ebba vinner med för mycket, sa Fredriksson med tanke på VM som stundar.

– Hon är i så pass bra form nu, så jag vill inte att bränner form på det här.

”Väldigt slitsamt där ute”

När Ebba Andersson korsade mållinjen efter masstarten hade hon en minst sagt betryggande ledning ner till resten av fältet.

Lisa Vinsa gled in på andra plats distanserad med en minut och 49 sekunder. Elin Rönnlund kom trea, 2.15 efter Andersson.

– Jag kände att jag ville ha ett lopp med hög fart direkt från start i och med att det inte är säker att det kommer bli så här framöver. Så jag ville träna lite grann på det. Det var väldigt slitsamt här ute i dag med all snö som kom, jag fick kämpa för varje meter, säger Ebba Andersson till Sportbladet.

Färdigtävlat inför VM

När Ebba Andersson efter loppet får frågan om det finns någon risk med att bränna formen innan VM tar hon det med ro.

– Jag hade som plan att få till ett tufft lopp i dag, så jag tycker det var enligt plan.

Kan det till och med vara bra för din form att du får det här loppet?