Kristianstad förlorade första CL-åttondelen

Men det finns ett litet hopp inför returen

Publicerad 2018-03-24

KRISTIANSTAD. Richard Kappelins storspel i målet räckte inte.

Kristianstad förlorade den första matchen i åttondelsfinalen mot Flensburg med 26–22.

– Man har inte råd med att tre spelare har en pissdag, säger Kappelin.

Men hoppet lever lite inför returen.

För första gången i klubbens historia är IFK Kristianstad framme i en åttondelsfinal i handbollens Champions League.

Bara två svenska klubbar har tagit sig förbi gruppspelet i Champions League tidigare: Redbergslid 2002 samt Sävehof 2005 och 2012. Men då var konkurrensen inte densamma som nu.

På lördagskvällen spelade man hemma i en knökfull arena (5178 åskådare) i den första matchen av två mot tyska storlaget Flensburg, med fem svenskar i laget.

Kappelin briljant

Inför matchen gav tränaren Ola Lindgren sitt lag 20 procents chans att vinna den här matchen och 10 procents chans till avancemang.

Det skulle krävas en toppinsats av de skånska ligasuveränerna för att rubba Flensburg.

Bland annat var man tvungna att vinna målvaktsmatchen.

Richard Kappelin inledde också storartat men ändå dröjde det till den 29.e minuten innan Kristianstad tog ledningen för första gången sedan man hade 1–0. Det var när Philip Henningsson gjorde 12–11 som stod sig till paus.

Då hade Kappelin 42 i räddningsprocent (enligt Viasat) mot Mattias Andersson i Flensburgsmålets 20.

Retur på onsdag

I början av andra halvlek fortsatte Kappelin att rada upp parader, den ena svettigare än den andra, men medspelarna lyckades inte förvalta dem till max i anfallen och i mitten av halvleken ryckte tyskarna något när Jim Gottfridsson klev fram och Flensburg hade 22–19 efter 52 minuter.

Då var det bara Lagergren som med sina mål höll kvar Kristianstad någorlunda i matchen medan Mattias Andersson i Flensburgmålet tog det mesta från övriga hemmaspelare.

Till slut vann Flensburg med 26–22.

– Några av våra nyckelspelare kom inte upp i maxnivå. De är ett bättre lag än oss. Ska vi ha en chans går det inte att tre spelare har en pissdag, säger Kappelin utan att nämna några medspelare vid namn.

– Vi är nöjda. Inför matchen hade jag sagt att en seger med ett-två mål hade varit bra, säger Gottfridsson.

Bästa målskyttar i Flensburg blev de båda svenska EM-hjältarna Hampus Wanne och nämnde Gottfridsson med åtta respektive fem mål.

En annan silvermedaljör från EM, Albin Lagergen, gjorde flest mål för hemmalaget: sex mål.

”Blir svårt som fan”

Returen spelas redan på onsdag och det blir förstås en mycket tuff uppgift för Krisitanstad att vända det här. Men åttondelsfinalen lever i varje fall. Många orangeklädda supportrar hade nog fruktat att Flensburg skulle åka hem med med en betydligt större seger.

– Det blir svårt som fan. Vi kommer dit som ”jätteunderdogs”, säger Tim Sörensen till Viasat inför returen.

Du gav er 10–15 procents chans till avancemang inför den här matchen – hur taxerar du era chanser nu, Ola Lindgren?

– De är ungefär samma, säger IFK-tränaren.