Kan ställa upp utan fullt lag: ”Ser väldigt illa ut...”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LASSE ALLARD

SPORTBLADET

OHTAKI. Sverige har en tunn trupp till OS och sjukdomar kan ställa till det.

Enligt SOK:s sportchef Thomas Engdahl kan det bli aktuellt med färre åkare än vad Sverige har platser med i enskilda distanser.

– Det ser väldigt illa ut tycker jag personligen om man inte ställer upp med fullt lag, säger Daniel Rickardsson.

Längdlandslaget har de senaste tre olympiska mästerskapen medaljmässigt burit den svenska OS-truppen.

Inför det här mästerskapet finns dock ett hot som inte varit lika starkt tidigare: sjukdomar.

Den svenska truppen som åker till Sydkorea är tunnare jämfört med tidigare år. I truppen finns 14 åkare, vilket kan jämföras med Norges 20. Det handlar om sju damåkare och sju herråkare.

Senast i Sotji hade Sverige totalt 17 längdåkare på plats.

Thomas Engdahl, sportchef på SO, förklarar varför:

– Det är färre som har nått kriteriet på topp åtta jämfört med tidigare, därför blir det färre i truppen, säger han.

Uttagningen har blivit omdiskuterad och petningen av sprintåkaren Emil Jönsson väckte uppmärksamhet. Nu får Viktor Thorn, som endast kört en sprint i vinter, chansen att åka sprintloppet i Pyeongchang.

Sverige får lov att skicka fyra åkare till varje enskilt lopp och ett lag i respektive stafett. Men beslutet att skicka en liten trupp kan leda till att Sverige INTE ställer upp med fullt lag i varje enskild distans.

– Vi har inget mål att starta med fulla lag på varje distans, menar Thomas Engdahl.

Så det kan innebära att endast tre åkare kommer till start?

– Ja, om det inte finns någon som passar så kan det blir så. Det är inget självändamål att fylla kvoten Av de som är här får tränarna bestämma vilka som åker vad, säger sportchefen.

Tränaren Ola Ravald är medveten om riskerna.

– Händer det någonting med sjukdomar så är vi sårbara. Men vi har täckning för stafettlaget. Och de som är här är de som kan vara topp åtta. Vi är nöjd med truppen vi har men hade en önskan om ytterligare någon åkare, säger herrtränaren Ola Ravald.

”Hade hoppats på någon mer”

Daniel Rickardsson har tävlat och gjort det framgångsrikt för Sverige i både OS 2010 och 2014. Han vill inte se en distans med endast tre av tillåtna fyra åkare i OS.

– Det ser väldigt illa ut tycker jag personligen om man inte ställer upp med fullt lag. I alla fall i längdskidåkning som är en så stor sport i Sverige. Man hade hoppats på någon åkare till ifall någon blir sjuk. Jag minns i Vancouver där var flera sjuka och vi var precis fyra åkare som kunde köra stafetten.

Det var rätt åkare som var friska då, det blev guld...

– Så var det, men det gäller att ha lite flyt också. Ju färre vi är så är risken större att vi står där utan fullt lag. Men det hoppas jag verkligen vi kan göra.

Foto: Anders Wiklund/TT
Publicerad:

LÄS VIDARE