Läkaren bekräftar: handlar om aktiva landslagsåkare

Sportbladet avslöjar: Utpekade svenskarna en man och en kvinna

Uppdaterad 2018-02-08 | Publicerad 2018-02-07

PYEONGCHANG. I kväll sänder SVT:s Uppdrag granskning "OS – ett orent spel".

I programmet pekas två svenska åkare ut, misstänkta för dopning på grund av avvikande blodvärden.

Nu bekräftar skidlandslagets läkare Per Andersson att det ska handla om två just nu aktiva landslagsåkare.

– SVT har försett mig med uppgifter om att det rör sig om två fortfarande aktiva landslagsåkare, en manlig och en kvinnlig åkare, säger han till Sportbladet.

I söndags kom SVT:s Uppdrag granskning med ett 13 minuter långt reportage som handlade om åkares höga blodvärden inom längdåkning.

Redaktionen har tillsammans med annan internationell media granskat 10 000 blodtester från omkring 2 000 åkare mellan åren 2001 till 2010.

Ikväll sänds hela SVT-dokumentären "OS - ett rent spel" och den svenska skidlandslagets läkare Per Andersson medverkar, precis som i inslaget i söndags. Det gör också den amerikanska läkaren James Stray-Gundersen som uttalar sig om en svensk landslagsstjärnas osedvanligt höga blodvärden. Åkaren anses av experten vara dopad.

Ytterligare en svensk åkare pekas ut med avvikande blodvärden.

SVT har av publicistiska skäl valt att inte namnge den manlige åkaren som i Uppdrag gransknings program pekas ut som ”sannolikt dopad”.

Locket på från SVT

Det har rått viss förvirring kring huruvida åkaren är aktiv i landslaget i dag, eller om det rör sig om en före detta landslagsåkare.

När Sportbladet frågar Uppdrag gransknings reportrar är det locket på.

”Tyvärr så kan jag inte förtydliga det på något sätt”, skriver reportern Magnus Svenungsson i ett mejl.

– Tyvärr kan vi inte kommentera någonting som på något sätt skulle kunna medverka till att identifiera den utpekade åkaren, säger den andra reportern, Staffan Florén Sandberg.

”Kan inte bekräfta om de är med på OS”

Men enligt skidlandslagets läkare Per Andersson handlar det om numera fortsatt aktiva landslagsåkare. Det är den information läkaren fått av SVT.

– SVT har försett mig med uppgifter om att det rör sig om två fortfarande aktiva landslagsåkare, en manlig och en kvinnlig åkare, säger Per Andersson.

Och båda är alltså fortsatt aktiva inom landslaget?

– Det är den information jag har fått.

Kan du bekräfta om de är med i OS eller inte?

– Det kan jag inte bekräfta.

Det är inte säkert att landslagsåkarna finns med i OS-truppen?

– Nej, vi har aktiva landslagsåkare som inte är med på OS.

Vet du vilka två åkare det handlar om?

– Nej, jag har inga namn.

Det är i sammanhanget viktigt att påpeka att ett högt eller avvikande blodvärde inte behöver innebär att en åkare har fuskat då ett blodvärde är svårt att tolka. Det kan finnas skäl till att blodvärden förändras på grund av faktorer som hög höjd, uttorkning, hård träning, sjukdomar och resor.

Tidigare stoppades åkare från att tävla om deras blodvärden (hemoglobinvärde) övergick den då tillåtna, fasta gränsen (175 för herrar och 160 för damer) men 2009 införde så kallade "blodpass", som lättast kan beskrivas som en slags algoritm som tar hänsyn till förhållandena mellan flera olika blodparametrar och som baseras på varje åkares individuella blodvärden.

Uppgifter som granskats av experter

Enligt SVT kommer listorna på värdena från Fis (Internationella skidförbundet), men den svenska landslagsledningen har inte haft möjlighet att ta del av dem.

– Vi har inte fått möjlighet att få proverna verifierade. Jag har sett siffrorna på en A4 med en Excelfil. Vi har ingen möjlighet att kontrollera om det är riktiga uppgifter eller inte, säger Per Andersson.

Om listorna kommer från Fis säkerställer det dock, menar läkaren, att värdena har blivit granskade av expertis.

– Om det är sant, som SVT hävdar, är det från en bank som kommit från Fis innebär att uppgifterna blivit granskade, säger Andersson.

I SVT-programmet säger Per Andersson själv att värdena på den ena utpekade åkaren är anmärkningsvärda och att det i ett normalt läge hade varit grund för en medicinsk utredning.

”Åkarna vet om det”

Per Andersson har efter SVT:s intervju gått igenom den dokumentation som finns kring landslagets åkare.

– Vi har egna provtagningar på våra åkare och under den tiden jag har varit läkare (sedan 2013) har vi inte fångat upp någon som är misstänkt. Vi har ett eget internt system, ja hälsokontroller. Jag har gått igenom våra åkares blodprover för egen del och vi har koll på hur de sett ut, säger Per Andersson.

Har du berättat för åkarna att du vet att det handlar två fortsatt aktiva åkare, alltså åkare som tillhör landslaget?

– Åkarna vet om det. De vet om att jag fått uppgifter från SVT som jag inte kan verifiera om de stämmer eller inte.

Det är inte någon åkare som kommit till er och sagt att det kan handla om just honom eller henne?

– Nej, det är inte så, säger Per Andersson.

Förbundskapten Rikard Grip har inte fått uppgifterna om att det handlar om två numera aktiva åkare bekräftat, men är inte förvånad över Per Anderssons uppgifter.

– Jag har haft den bilden med mig hela tiden, utan att det är superbekräftat så det är ingen speciell nyhet. Jag har använt uteslutningsförmågan, säger Rikard Grip och fortsätter:

– Det som är konstigt med det här är att man går ut och diskuterar doping utifrån något man inte kan härleda det till. Det är konstigt och jag har oerhört svårt att se det. Jag är helt övertygad om att Fis och Wada har gått vidare. En dopad svensk hade fastnat och det har ingen gjort, därför är det en icke-fråga för mig.

Grip: ”Väldigt tråkigt”

Landslaget har påverkats av den senaste tidens uppgifter, men väljer nu att fokusera på kommande OS.

Men ledarna kommer att se programmet som sänds i sin helhet ikväll.

– Vi är trygga i det vi gör och just nu fokuserar vi på det som händer på lördag. Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt att det här ska behöva ta tid nu när vi vill förbereda oss för OS och bjuda svenska folket på en fest med förhoppningsvis olympiska medaljer och inte behöva diskutera något som har skett för mellan 17 och 8 år tillbaka i tiden. Jag tycker det är väldigt tråkigt, säger Rikard Grip.

Programmet Uppdrag granskning sänds i SVT 1 och på SVT Play på onsdag den 7 februari klockan 20.00.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.