”Inte en andelslägenhet vi ska köpa”

Axnér står på sig i sin kritik

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Tomas Axnér rasade i natt mot att värdnationen Danmark ändrade i spelschemat i EM.

Nu pekar danskarna på att det fanns i det finstilta att de kunde kasta om i programmet.

Men förbundskaptenen står på sig.

– Det är inte en andelslägenhet vi ska köpa med 800 klausuler fram och tillbaka, utan det är handboll vi ska spela, säger Axnér.

Klockan 23.20 på tisdagskvällen fick den svenska lagledningen veta att den danska EM-arrangören och det europeiska handbollsförbundet (EHF) hade ändrat spelschemat för mellanrundan.

Sverige skulle nu inleda mot Danmark på fredag i stället för Montenegro på torsdag.

Det fick Tomas Axnér att reagera starkt i Sportbladet i natt.

På onsdagsmorgonen pekade danska journalister, bland annat på sociala medier, på ett spelschema från april där det fanns en fotnot om att Danmark skulle spela sina matcher den 11, 13 och 15 december.

– Jo, men samtidigt fick vi ett mejl från EHF i måndags kväll (efter att Sveriges gruppspel var avslutat) att vi skull möta trean i grupp B och dessutom har EHF, som har kontor här på vårt hotell, satt upp ett sånt schema på hotellet utan något finstilt, säger Axnér.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

– Det har också varit många saker som ändrats i det här mästerskapet sedan april. Som tränare kan jag inte sitta och läsa igenom 800 dokument på kvällen utan jag förhåller mig till det EHF skickat ut kvällen före där det står att vi ska möta grupptrean (Montenegro).

Axnér fortsätter:

– Det är inte en andelslägenhet vi ska köpa med 800 klausuler fram och tillbaka, utan det är handboll vi ska spela

”Inte fått någon förklaring till”

Men skulle ni haft bättre koll?

– Nej, jag tycker vi ska förhålla oss till det som EHF skickade ut i måndags. Sedan har det nu framgått av det finstilta att matchdagarna kunde ändras. Men att tågordningen (vilken ordning lagen möter varandra) har jag inte fått någon förklaring till.

Han noterar nu också att Norge, som skulle varit med och arrangerat mästerskapet, hade samma förbehåll i det finstilta.

– Norge är inte längre arrangör av mästerskapet man har ändå åtnjutit de rättigheter som Danmark har.

Den svenska lagledningen har inte varit i kontakt med EHF i dag om det ändrade spelschemat och Axnér har inte fått några bannor från EHF för sin kritik. Han överlåter åt landslagschefen Hanna Fogelström och förbundets generalsekreterare Robert Wedberg att eventuellt ta upp det med EHF.

Hade tränat annorlunda om de vetat

Hur har spelarna reagerat?

– Jag tycker inte att det påverkat dem så mycket. Klart att de blev förvånade och förundrade av att man ska ställa om och tänka på något annat och att det är en annan dag som de ska spela än när de gick och lade sig i går.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Enligt Axnér hade man haft ett annat träningsupplägg de här dagarna om man hade vetat att det var fredag och inte torsdag man skulle spela.

– Vi hade självfallet tränat på ett annorlunda sätt i går och lagt in ett tyngre fyspass i stället och varit helt lediga i dag. Nu får vi hitta ett sätt att träna lite hårdare i dag men också träna ett handbollspass.

Han vill dock poängtera att själva schemat för Sverige blev bättre efter den danska ändringen.

– På det stora hela är det nya schemat gynnsamt för oss. Men hade jag varit i Frankrike eller Ryssland (som inleder med två spel två dagar i rad) hade jag nog haft en annan hållning.

Den franska förbundskaptenen rasar mycket riktigt:

– Ändrade de programmet? Det är helt galet. Det är en total skandal. Det är verkligen en skam, sa Olivier Krumbholz, i går efter matchen enligt Ekstrabladet.

Publicerad:

LÄS VIDARE