Här är Sverige sämst i hela EM

Skulle varit ett vapen: ”Knappt jag minns dem”

Publicerad:
Foto: TT

SPORTBLADET

Kontringar är ett viktigt vapen i Sveriges arsenal.

Men Blågult är sämst på att kontra i hela EM.

– Det är jätteviktigt att vi får i gång det, säger Tomas Axnér inför mellanrundan.

Det var meningen att Sverige skulle bygga sitt spel i EM på det klassiska svenska framgångsreceptet: starkt målvakts- och försvarsspel med mycket kontringar.

Detta på grund av frågtecken för det uppställda anfallsspelet.

Försvarsspelet har varit bra i EM medan det finns mer att få ut av målvaktsspelet.

Och tittar vi på kontringar så är Sverige faktiskt sämst av alla EM-lag. I varje fall när vi tittar på förstafaskontringarna, alltså de klassiska, ”enkla” kontringarna med en längre passning upp till en fri spelare.

Skulle bara varit två...

Sverige har bara tre(!) mål på fem(!) kontringar på tre matcher enligt den officiella EM-statistiken efter gruppspelet (här är alltså inte matcherna i mellanrundan på torsdagskvällen inräknade). Inget lag har haft färre kontringar eller gjort färre mål än Blågult.

Och egentligen skulle det bara varit två mål på fyra kontringar.

– Den enda förstafaskontring som registrerades mot Ryssland var ett långt skott som gick in i tom bur. Så egentligen hade vi inte någon alls mot Ryssland, säger Tomas Axnér.

I topp ligger guldfavoriten Norge, förstås, med 23 mål på 32 kontringar (se faktraruta nedan).

Hagman minns inte

– Det är knappt jag minns någon av dem, säger Nathalie Hagman om Sveriges fem kontringar enligt statistiken.

Hon brukar vara en målmaskin i landslaget som kan kontra in tre mål på en halvlek annars.

– Kontringar har vi varit rätt bra på tidigare i det här landslaget och det är något som vi saknat väldigt mycket i det här mästerskapet. Det är enkla mål och man får väldigt mycket energi av dem

Inför matchen mot Danmark i kväll har landslaget därför lagt mycket fokus på kontringsspelet.

– Det är jätteviktigt att vi får i gång det, säger Tomas Axnér.

”Vill spela mer”

Varför har man inte fått det tidigare i EM?

Ledningen har sin analys:

– Det går lite hand med hand vilken typ av försvarsspel man spelar. Vi försöker ju låsa upp och störa motståndaren snarare än att vi ska få till ett skott med dubbeltäck där målvakten går i ett hörn, räddar och sen kastar på kontring, säger målvaktstränaren Thomas Forsberg.

– Vi har lagt stort fokus på försvaret och att stå tajt och inte bjuda på något. Det ska vi hålla kvar vid men vi måste också få till enkla kontringsmål. Vi ska vara lite snabbare efter bollen, säger assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg.

– Det har varit mycket genombrott, kantskott och avslut ”utsida två” från motståndarna. Då är det svårt att tjuva som kantförsvarare, säger Axnér och pekar också på att man i vissa matcher valt den defensivt starkare spelaren före den bästa kontraren.

Han syftar förmodligen på högersidan där Mathilda Lundström spelat mer än Hagman.

– Jag vill såklart spela mer. Jag har spelat väldigt lite i detta mästerskap. Men jag fortsätter ladda om och förhoppningsvis spelar jag mer i en annan match, säger Hagman.

Publicerad: