Johaug om corona: ”Det är läskigt”

Av: Jonna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rädslan för corona fick det norska skidlandslaget att hoppa av världscupen.

Therese Johaug har på nära håll fått se vad viruset kan göra med en elitåkare.

– Det är läskigt att höra vad hon berättar, säger norska skidstjärnan.

Det blir en världscup utan de norska skidåkarna – i alla fall för resten av året. Det svenska skidförbundet fattade samma beslut.

– VI pratar om en potentiell dödlig sjukdom, sa längdchefen Daniel Fåhraeus.

Varierande allmäntillstånd

Norges beslut grundade sig mycket i rädslan för hur covid-19 kan påverka hjärta och lungor och därmed effekten på åkarnas karriärer i det långa loppet.

En som drabbats hårt av viruset är Maria Ström Nakstad, en tidigare lovande talang som gjorde sin sista tävling i världscupen för fyra år sedan.

– Jag återhämtade mig snabbt. Det var en månad efter sjukdomen där jag kände mig frisk. Sedan dess har det gått ett halvår med vad vi kan kalla varierande allmäntillstånd, säger hon till NRK.

”Det är läskigt”

Ström Nakstad, som är vän med Therese Johaug, fick corona i mars. Symtomen var milda, men fullt tillräckliga för att ha blivit tvungen att avsluta sin karriär om hon fortfarande hade varit aktiv.

– Det är läskigt att höra vad hon berättar. Jag har tränat mycket med Maria, sommar, vår och höst. Jag har följt henne hela vägen och sett hur formen har varit. Det är inte roligt. Du ser att det är oerhört viktigt att skydda sig så bra som möjligt och inte få det, säger Johaug till NRK.

Therese Johaug betonar att coronaviruset påverkar alla människor olika. Vissa mår som vanligt efteråt, andra gör det inte.

Ström Nakstad, som inte mår som vanligt, vill inte skrämma sina tidigare lagkamrater i landslaget men är tydlig med att det inte går att bli immun mot viruset och att det faktiskt kan stoppa en elitkarriär.

Publicerad:

LÄS VIDARE