Politikens stöd till idrotten: 0 kronor 

Publicerad 2021-03-11

Noll kronor.

Så ”stort” är stödet från politiken till idrottsrörelsen sedan mars i år.

Nu ställer sig idrotten frågan: är stödet slut?

– Jag är mycket besviken på att inget händer, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Covid-pandemin har omfamnat världen i ett år nu och den har drabbat oss alla. Så även idrottsrörelsen. I fjol fram till årsskiftet kompenserades idrotten med en och en halv miljard kronor från politiken.

Under 2021 har idrottsrörelsen fått 335 miljoner kronor i stöd, för januari och februari.

Pandemin är långt ifrån över, men sedan mars månad i år är stödet till idrottsrörelsen noll kronor.

– Det är inte en krona i idrottsstöd räknat från 1 mars. Man säger till mig att det kommer att komma någonting, men idrottsrörelsen kan inte leva på bara ord. Frågan är: när kommer dessa beslut? Det är hög tid nu, vi går på nolltilldelning för närvarande. Det vimlar av beslut till höger och vänster men inget till idrottsrörelsen, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till Sportbladet.

– Vi gjorde en enkät och det visade sig att alla politiker säger att det kommer komma stöd men att det är oklart när. Du kan tänka dig den frustration man får. Jag känner mig ungefär som den där matadoren i tjuren Ferdinand, kommer du ihåg när man tittade på det när man var barn? Matadoren springer ut där och så slickar Ferdinand matadoren som bryter av svärdet och uppgivet säger: ”GÖR NÅGOT!”. Det är lite så jag känner.

”Lidit något fruktansvärt”

Vad är det senaste du hört? Det har gått halva mars och det är fortfarande pandemi.

– Sista beskedet var att de skulle återkomma snart. Men skulle jag få veta att man är redo att vidta åtgärder skulle det utbryta ett visst lugn i rörelsen, då skulle de vara lättare att prata med de föreningar som lider något fruktansvärt. Och det har jag inte fått besked om.

Eriksson berättar att det finns en oro.

– Ute i rörelsen är det så, mina kamrater vet att vi jobbar och sliter med det här och de ställer ju sig frågande om det bara är ord eller om det kommer någon åtgärd. Det verkar som att det händer saker på andra områden, att man fattar beslut, till och med våra kompisar på kulturen får pengar, men idrotten får inga besked.

Hur mycket behöver idrottsrörelsen i stöd?

– Vår bedömning är att du inte kommer under två miljarder, för det vi förlorar är mellan fyra och sex miljarder. Man kan inte bara leva på luft, det är den storleksordningen. När de har pressat mig har jag sagt att det är det som är det rimliga.

”Räcker inte med väloljade hejarop”

Ponera att idrotten inte får något statligt stöd under våren, vad får det för konsekvenser?

– Det kommer bli en fortsättning av det vi ser av våra siffror, vi har för närvarande tappat mellan tio och femton procent av utövande av idrott. Vi vet hur mycket aktiviteter som idrottsrörelsen utgör. Det andra är att man tappar medlemmar i lag, vissa orkar inte och gör något annat. De som jobbar i områden där det är svårare med pengar, de områdena drabbas och det slår väldigt hårt. De rika klarar sig, men de som inte har den möjligheten blir hängande. Det innebär att vissa sporter kommer få det jobbigt, där pandemin gör utövandet svårt, typexempel är inomhussporter och sådana som är kontaktintensiva. Det blir en sargad idrottsrörelse där de som har lite mer stålar klarar sig lite bättre.

Eriksson avslutar:

– Man säger att vi ska vänta och att det ordnar sig, men det är inte mer än väloljade, uppmuntrande hejarop. Det räcker inte. Det krävs mer bindande besked. Även om man inte kan leverera det i form av kronor och öre så vore det oerhört mycket enklare att säga: ”så här kommer vi göra”. I väntan på det får vi leva på luften, det vill säga löften. Det här handlar om att politiken ska komma fram till något ihop. Tillsammans tycker jag förutsättningarna att lösa frågan borde vara goda.

Amanda Lind svarar

Sportbladet har sökt kultur- och idrottsminister Amanda Lind för en kommentar, som i ett sms skriver följande:

”Jag förstår och ser behoven och att pandemin inte är över än. Det är en historisk nedstängning, både i tid och omfattning, som självklart får stora konsekvenser för idrotten på flera sätt. Jag har en nära dialog med Riksidrottsförbundet under hela krisen och tycker det är bra att de gör en analys av läget, både om behovet av rena krisstöd och stöd till återstarten, inte minst för alla de barn och unga som lämnat idrotten på grund av pandemin”.

Lind fortsätter:

”För mig är det tydligt att mer stöd kommer behövas och jag hoppas kunna återkomma snart om det. Regeringen har också visat under krisen att vi är beredda att ge idrotten stöd. De stöd som arbetas fram är en del i budgetarbetet och jag kan inte föregå dessa budgetförhandlingar men jag förstår och ser behoven och kommer fortsätta arbeta för mer stöd. Att idrotten ska kunna ta sig igenom pandemin och fortsätta nå ut till fler barn och ungdomar framöver är oerhört viktigt för mig som idrottsminister”.