”Inte Sjarapova som ska sågas”

Uppdaterad 2019-08-14 | Publicerad 2017-04-26

Maria Sjarapova är tillbaka.

Hon möts både av varma applåder – och av nya hatiska kommentarer.

Var är all rim och reson?

En oberoende domstol gjorde bedömningen att Maria Sjarapova inte ätit sin medicin i prestationshöjande syfte och kortade därför avstängningen från två år till 15 månader.

Svårt att ifrågasätta.

Om någon ringer en person som vigt hela sitt liv åt att bli bäst i världen på tennis och säger: ”Hej, vill du spela igen?” så är det ganska självklart att den personen svarar ja.

Svårt att ifrågasätta.

Man behöver inte gilla Maria Sjarapova som tennisspelare och man behöver inte gilla henne som person – men någonstans måste man acceptera att hon sonat sitt straff, att hon i juridisk mening är tillåten att spela tävlingstennis igen och att hon väljer att tacka ja när frågan kommer.

”Inte så det fungerar”

Turneringen i Stuttgart heter visserligen ”Porsche Tennis Grand Prix” och sponsras alltså av samma bilmärke som Maria Sjarapova själv samarbetar med. Det luktar därför lite unket när den turneringen ger henne ett wild card. Men tycker ni att hon borde ha tackat nej?

Av ren hövlighet? Solidaritet? Ett symboliskt ”Tack, men nej tack”?

Jo, tjena…

Visst, man kan väl tycka att hon borde börja på ruta ett igen, som vem som helst som inte heter Maria Sjarapova hade tvingats göra – men det är inte så kommersiell idrott fungerar.

Hon får den här fribiljetten för att hon är Maria Sjarapova, för det hon betytt för tennisen genom åren och för det hon – trots allt – än i dag betyder för tennisen.

Hon får den på grund av sitt varumärke.

Ett varumärke hon byggt upp i 26 års tid, sedan hon var fyra år gammal och höll i ett tennisrack för första gången. Ett varumärke som tål extremt mycket stryk, eftersom det är så starkt i grunden. Ett varumärke hon gjort sig förtjänt av.

Svårt att ifrågasätta.

”Varit klanderfri”

Jag tillhör den skara förståsigpåare som tog fram motorsågen när beskedet kom för drygt ett år sedan. Jag kunde inte för mitt liv begripa hur en världsstjärna som drar in 200 miljoner kronor per säsong inte kan se till att åtminstone en av ens anställda håller koll på vad man får och inte får stoppa i sig.

Det var extremt klantigt.

Men lika klantig som Maria Sjarapova var då, lika klanderfri har hon varit i sin hantering av hela den här situationen.

Det första hon gjorde var att rakryggat erkänna sitt misstag.

Det andra hon gjorde var att rädda, och därefter vårda, sina relationer med sponsorer.

Det tredje hon gjorde var att börja träna stenhårt inför en comeback.

Den kom tidigare än väntat, på ett sätt som sticker i ögonen hos många, men vad skulle hon ha gjort annorlunda?

Hon är tillbaka för att hon avtjänat sitt straff och för att hon tack vare sitt starka varumärke fått frågan om hon vill kliva rakt in i en stor turnering.

Det kan vi väl omöjligen kritisera henne för?

”Peka inte på personen”

Ska vi peka på orättvisor och bristande moral så ska vi peka på rackettillverkaren Head som skyddat en dopningsavstängd spelare från dag ett, på Nike som välkomnade henne tillbaka mitt under avstängningen och på Porsche som gjorde samma sak som Nike och som av allt att döma lobbat för det wild card som nu får halva tennisvärlden att rasa.

Vi ska inte peka på personen Maria Sjarapova.

Don’t hate the player, hate the game.

Nu möttes hon visserligen av varma applåder när hon klev in på banan i arenan i Stuttgart, men samtidigt fortsatte hatiska kommentarer att hagla. Både i sociala medier – och från WTA-stjärnan Eugenie Bouchard som under onsdagskvällen kallade Sjarapova för ”en fuskare som aldrig borde få spela igen”.

Bouchard är heller inte ensam i sin kritik; flera andra WTA- och ATP-kollegor har rasat mot det faktum att Maria Sjarapova får göra comeback på det här sättet. De har varit mer diplomatiska i sina uttalanden, men en underton av bitterhet gentemot personen Maria Sjarapova har ändå gått att skönja.

Jag förstår att det finns ett missnöje. Men snälla, rikta inte er avsky mot personen.

Är det något som ska sågas så är det systemet.