Lewis Hamilton vann Ungerns GP

Slog Max Verstappen efter ursinnig kamp

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Max Verstappen hade kontrollen.

Men Lewis Hamilton slog tillbaka - och avslutade den första halvan av säsongen på ett mästerligt sätt.

Med en seger i Ungern.

Max Verstappen tog starten av Ungerns GP från sin pole position. Hans Red Bull tog också ledningen i loppet, samtidigt som Valtteri Bottas, Mercedes tappade flera placeringar försvann från segerdiskussionerna.

Istället var det Lewis Hamilton, Mercedes, som uppvaktade Verstappen. Kampen mellan dem båda var både intensiv och imponerande. På det 39:e varvet tog sig britten förbi Verstappen, men gled av banan och tappade placeringen igen.

Då tänkte Mercedes till, valde en alternativ och mycket smart strategi. Britten gjorde ytterligare ett depåstopp för att ta den enda återstående möjligheten att komma i kapp Verstappen. Red Bull lät sin förare stanna kvar på banan och det skiljde 19 sekunder när Hamilton kom ut ur depån. Då inledde han en ursinnig jakt på Red Bulls förare.

– Vi hade problem under hela helgen och jag var lite orolig, vi gjorde vissa förändringar men jag tyckte inte att det hjälpte. Max var fruktansvärt snabb och jag visste inte om jag skulle klara av att ta in 19 sekunder på honom, mina däck tappade fästet, men teamet sa hela tiden åt mig att jag skulle hålla ner huvudet och vara köra, kvalvarv efter kvalvarv, säger Lewis Hamilton efter målgång.

Strategin gav seger

Den regerande mästaren kom i kapp och gick förbi på det 67:e av 70 varv. Därmed tog han säsongens åttonde seger.

– Det var strategin som var nyckeln till detta, tack. Detta känns så fantastiskt bra och jag är så tacksam, förklarar Hamilton som nu har 62 poängs försprång på teamkollegan Valtteri Bottas i kampen om VM.

Max Verstappen slutade tvåa och Ferraris Sebastian Vettel körde upp sig från plats fem till plats tre. I VM-sammanställningen är Verstappen 69 poäng efter Hamilton när nio lopp återstår.

– Jag gjorde allt som jag kunde för att få däcken att överleva, men det räckte inte. Samtidigt är det ändå en bra helg, jag var tvåa och körde det snabbaste varvet, säger Max Verstappen som vunnit två av de fyra senaste loppen.

– Han pressade mig fruktansvärt hårt och körde bra. Även om vi inte vann så var det en riktigt bra helt

Nu gör Formel 1 ett uppehåll och säsongen återupptas i Belgien den första helgen i september.

F1-bloggen med en analys av årets första halva


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE