Löftet till teamchefen: ”Tror att han är nervös nu”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Foto: Mark Sutton / TT NYHETSBYRÅN

Han var fyra i Belgien förra veckan.

Nu satsar Daniel Ricciardo på ett ännu bättre resultat. Det skulle ge honom en pallplats och teamchefen en tatuering.

– Jag tror att han är rätt nervös nu, säger australiern.

Inför sin andra, och sista, säsong hos Renault slog Daniel Ricciardo vad med teamchefen Cyril Abiteboul. En pallplats innan han lämnar teamet skulle ge fransmannen hans första tatuering.

Förra veckan tävlade F1 på SPA, på en bana med lågt downforce. Där lyckades Daniel Ricciardo och kollegan Esteban Ocon köra in som fyra och femma. I helgen väntar Italien GP på Monza, ytterligare en bana där bilarna körs med liknande inställningar. Det ger Renault goda möjligheter att lyckas med sin dröm om en pallplats.

– I fjol var Monza en ännu bättre bana för oss än vad Spa var och om vi är starkare nu så finns det en pallplats inom räckhåll, sa Daniel Ricciardo när han mötte media inför Italien GP.

– Jag tar mig inte vatten över huvudet,. Det gör inte teamet heller, men vi ska ha ett bra självförtroende och en hög målsättning.

En pallplats på Monza

Foto: Miguel Medina / TT NYHETSBYRÅN

Renault återvände till F1 2016 och har som mål att återigen vinna VM, något som teamet lyckades med 2005 och 2006. Sedan återkomsten har de dock inte lyckats nå upp till sina högt ställda förväntningar och istället satt sitt hopp till den regeländring som kommer till 2022.

– Trots att det har gjorts vissa kompromisser för att behålla mångfalden inom sporten ger regeländringen team som vårt stora möjligheter. Det ökar chansen för att vi ska kunna minska gapet framåt och för att vi ska kunna utmana som segrar och mästerskap inom en rimlig tidsram, sa stallchef Abiteboul till Sportbladet inför årets säsong.

– Samtidigt är det oerhört viktigt att vi är fokuserade på att leverera starka resultat redan i år, vårt mål är att ta tillbaka plats fyra i konstruktörsmästerskapet.

Ricciardo väljer tatuering

Efter sju av sjutton deltävlingar ligger Renault efter sin målsättning, på plats sex i det ekonomiskt viktiga konstruktörsmästerskapet. Samtidigt är det väldigt jämnt mellan stallen, det skiljer bara nio poäng mellan McLaren på plats tre och Renault på plats sex.

Det gör att ett riktigt bra resultat på Monza skulle betyda oerhört mycket för den franska biltillverkaren - och även för Cyril Abiteboul.

För om Daniel Ricciardo tar en pallplats på Monza är det han som bestämmer motivet på teamchefens kommande tatuering medan chefen får välja var han vill ha sin kroppsmålning.

– Jag tänker inte vara så elak att jag ger honom en badanka, utan hellre ett bra minne. Kanske en tatuering som påminner honom om den bana där vi tog pallplatsen. Vi får se, säger Ricciardo till motorsport.-com.

– Eller kanske en shoey. Vi tar det när det är dags, jag är övertygad om att jag kommer att ha mängder av idéer.

Det finns en möjlighet att han behöver fatta sitt beslut redan i morgon.

Stor oro för nytt kvalkaos - F1-bloggen inför Italien GP

Foto: Vincent Thian / TT
Daniel Ricciardo har som vana att dricka champagne ur sin tävlingssko, en shoey, när han tar en pallplats.

Annas motor - veckans snackisar 5 september 2020

Pole position

1) Williams

Familjen Williams lämnar F1 och gör sin sista start med teamet i Italien. Efter söndagens lopp har teamet kört 739 GP-lopp under 43 år, tagit 114 GP-segrar (den senaste 2012), vunnit nio konstruktörstitlar och sju förar-VM (den senaste 1997 med Jac Villeneuve). Nya ägare är Dorilton Capital och i styrelsen sitter James Matthews, gift med Pippa Middleton och därmed svåger till hans kungliga höghet prins William, hertig av Camebridge.

2) Lewis Hamilton

Ännu en seger i Belgien, nu är han två vinster från att tangera Michael Schumachers rekord på 91 GP-segrar. Inför Italiens GP på Monza ändras dock reglerna och bilen måste köra med samma konfiguration på motorn under kval och lopp. Kan det stoppa Hamilton?

3) Scott Dixon

Veteranen fortsätter att imponera. Han har tagit 50 segrar i IndyCar och leder med nästan 100 poäng när mästerskapet tar en paus på fyra veckor. Felix Rosenqvist är tia och Marcus Ericsson tolva i sammandraget.

4) Renault

Det pratas om ett namnbyte av F1-teamet. Det ska ske en omorganisering hos den franska biltillverkaren och teamchef Cyril Abiteboul kommer att leda märket Alphine. Kan det förändra F1-stallets namn?

5) Mick Schumacher

Shumis son har tagit en pallplats i de tre senaste F2-loppen och det pratas om ett F1-test senare i år. I helgen kör klassen på Monza, därefter på Mugello.

6) Lejonen

Kampen om segern i grundserien står mellan Lejonen och Rospiggarna, två omgångar återstår innan slutspelet startar.

7) WRC

Rally-VM startar om i Estland. Tre deltävlingar, Monaco, Sverige och Mexiko kunde genomföras innan coronapandemin stängde ner mästerskapet. I helgen tävlar Pontus Tidemand i WRC2 och Oliver Solberg i WRC3.

8) Tom Kristensson

Svensken leder JWRC som kör säsongens andra deltävling av tre i Estland den här helgen.

9) PG Andersson

Vinner han eller Mattias Adielsson SM-deltävlingen East Sweden Rally? Eller är det något av de andra 56 ekipagen som tar hem segern? Det är 56 startande i den tyngsta klassen, 100 ekipage totalt.

10) Oliver Eriksson

Han har chansen att vinna RallyX Nordic, när mästerskapet avslutas i Danmark. Ledande Johan Kristoffersson koncentrerar sig på VM.

Motorstopp

Ferrari

Insatsen i Belgien GP i F1 var katastrofal. Ingen av bilarna tog poäng och det har inte hänt på tio år. Bilen trivdes inte på en bana som kräver lågt downforce vilket för att oron inför hemmaracen på Monza och Mugello växer. Hur djup är Ferraris kris?

Publicerad:

LÄS VIDARE