”15 år av våldtäkt på vår sport”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Lamine Diack.
Foto: Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN
Lamine Diack.

Gripandet av internationella friidrottsförbundets ordförande Lamine Diack 2015 blev startskottet på en våg av skandaler.

Nu ska han ställas inför rätta.

– Det handlar om 15 år av våldtäkt på vår sport, säger friidrottsagenten Daniel Wessfeldt till Dagens Nyheter.

Det är snart fem år sedan, strax efter VM i Peking 2015, som skandalen kring Lamine Diack, hans son Papa Masata Diack och tre andra män i friidrottsvärldens toppskikt briserade.

Men först nu ska rättegången mot den senegalesiske friidrottpampen till slut inledes. Han står misstänkt för mutbrott, penningtvätt och grov trolöshet mot huvudman. Bland de misstänkta brotten märks hur han ska ha tagit emot betalningar på totalt 35 miljoner kronor från det ryska friidrottsförbundets kassör Valentin Balachnitjev för att dölja positiva dopningsprov från 23 ryska stjärnor.

En skandal som blev inledningen på McLaren-rapporten vars följder gör att Ryssland fortfarande är uteslutet från World Athletics och OS.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Daniel Wessfeldt och Armand Duplantis.

Riskerar 10 år

Till DN säger välkände friidrottsagenten Daniel Wessfeldt, representant för bland andra Armand Duplantis, att Diacks agerande fått stora konsekvenser för världens alla toppfriidrottare.

– Jag menar att det handlar om 15 år av våldtäkt som friidrotten varit utsatt för. Det här har satt djupa spår och vi hade kunnat vara i en helt annan situation om vi inte haft en ordförande som berikat sig och sin familj, utan i stället sett till att vårt förbund haft en solid ekonomi. Det här kommer vi att få betala för i minst tio år, säger Wessfeldt till tidningen och fortsätter:

– Det handlar om betydande summor som man misstänker har försvunnit på ett olagligt sätt och det är klart att det gett mindre resurser till friidrotten generellt och mindre prispengar till de aktiva, säger Wessfeldt.

Fälls han riskerar 87-åringen att dömas till tio år i fängelse.

Publicerad:

LÄS VIDARE