Kallur: Jag har hittat glädjen igen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Susanna Kallur har svårt att veta vad hon ska göra efter friidrottskarriären.

Under det senaste året har hon också haft problem med hälsan.

– Det som har hänt är att jag har hittat tillbaka till häcklöpningen, säger nyblivna 39-åringen.

Det var i februari 2017 som Susanna Kallur gjorde sin sista tävling på inomhus-EM i Belgrad.

Då kände hon sig klar med häcklöpningen, hon var trött på tävlandet och tränandet och ville göra något annat i livet.

Ännu i dag har hon inte listat ut vad hon ska göra efter den aktiva karriären.

– Jag har aldrig jobbat i hela mitt liv och jag har aldrig suttit på kontor, jag måste nog fasa mig in i arbetslivet. Jag fortsätter att prova mig fram med lite olika grejer, jag håller mig ändå sysselsatt, säger Sanna.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Expert under OS

Hon ska vara expert hos Discovery vid OS i Tokyo i sommar, hon är friidrottstränare en kväll i veckan, har en träningspodd tillsammans med tvillingsystern Jenny och hon föreläser.

– Jag vet kanske inte om jag verkligen måste välja bara en sak, jag trivs bra med hur jag har det nu. Det kanske visar sig framöver att det blir något jag vill satsa på till 100 procent, säger Sanna.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Det har ännu inte känts aktuellt att fortsätta jobba med friidrotten i större utsträckning.

”Får sådan energi”

Nu har ändå suget och entusiasmen kring häcklöpningen börjat komma tillbaka.

– Jag tänkte nog inte att jag ville fortsätta med den direkt när jag la av. Då ville jag lämna det bakom mig och ha mer distans, säger Sanna.

En gång i veckan går hon ner till friidrottshallen i Falun och tränar med ungdomar från friidrottsgymnasiet.

– Plötsligt kändes det verkligen jättekul igen – bara att få komma dit och springa häck med de yngre, jag får sådan energi av det. Jag har hittat glädjen med det igen och njuter på ett annat sätt, nu känner jag hur mycket jag älskar friidrotten och det är så mycket roligare än vad jag hade kunnat föreställa mig innan, säger Sanna.

Hon har börjat känna att det är ett område som hon kan bidra med mycket inom.

– Det finns ju rätt många erfarenheter att gräva ur, här är jag verkligen hemma. Det här har ju varit hela mitt liv, det är kul att vara tillbaka, säger Sanna.

Problem med hjärtat

Efter ett motionslopp på moutainbike i början av juli började pulsen rusa.

– Det var väldigt obehagligt och jag blev rädd, det kom också tillbaka senare. Jag har gjort tester och prover i omgångar och det är inget fel, det verkar ha handlat om att jag hade en infektion i kroppen som gjorde att den tog stryk, säger Sanna.

Det som hände sedan var att hon blev sjuk hela sommaren och det har kommit tillbaka i vinter.

– Det har varit tufft och det har bara fortsatt med att jag är risig, jag har haft halsfluss och är så jädra mycket förkyld och sjuk. Det har varit alldeles för länge med ont i huvudet och att jag känt mig hängig, säger Sanna.

”Skittråkig och tragisk”

Svensk friidrott har i vinter handlat om både Mondo Duplantis världsrekord i stavhopp och långdistanslöparen Robel Fsihas positiva dopningsprov.

– Dopningshistorien är skittråkig och tragisk, det är rent ut sagt bedrövligt med dopning inom svensk friidrott. Jag tycker synd om alla rena aktiva som dras med i skiten, det förmörkar och drabbar hela svenska friidrotten, säger Sanna.

Närmast är hon aktuell i offentligheten med Mästarnas Mästare i SVT och Vasaloppet 45 (före detta Halvvasan) på skidor på tisdag i nästa vecka.

En stor höjdpunkt i Susanna Kallurs karriär var när hon vann EM-guld på 60 meter häck i Madrid 2005 och tvillingsystern Jenny Kallur samtidigt vann EM-silver i samma lopp.

Publicerad:

LÄS VIDARE