Svenska ledaren kan bli ny president i Internationella skidförbundet

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Mats Årjes.
Foto: TT
Mats Årjes.

Fis långlivade och på senare år kritiserade president Gian-Franco Kasper ska avgå.

Svenska skidförbundet vill nominera Mats Årjes som kandidat.

SOK-ordföranden är positiv.

– Det känns spännande och många visar sitt stöd, säger Mats Årjes till Sportbladet.

Sedan 1988 har världen hunnit uppleva Berlinmurens fall, en svensk finanskris, Nelson Mandelas frigivning, Millennieskiftet, Tsunamikatastrofen och mer därtill.

Internationella skidförbundet (Fis) har däremot inte varit med om ett presidentskifte. Men i vår är det dags för då avgår Gian-Franco Kasper efter 45 år i förbundets verksamhet som generalsekreterare och från 1988 som president.

Efterträdaren kan bli svensk.

Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet som äger rätten att nominera en kandidat, bekräftar för Sportbladet att dialogen med Mats Årjes pågår.

– Vi har diskuterat med honom. Det vore fantastiskt med svensk Fis-president. Det hade varit jätteroligt och Mats har ett starkt stöd, säger Karin Mattsson.

”Otroligt inspirerande”

En gedigen uppslutning är en grundförutsättning i en kandidatur och Mats Årjes berättar att han har fått internationella påstötningar.

– Det är otroligt inspirerande och spännande att bli uppmuntrad av många länder och av inflytelserika personer, säger Mats Årjes.

Han är redan engagerad i Fis och sitter i organisationens styrande organ som vice president sedan 2010.

Ansökan ska vara inne före den 22 april och valet av ny president sker i samband med den omtalade kongressen i Thailand.

– Vi är fortfarande tidigt i processen, men det är ett viktigt och spännande uppdrag. Jag vill gärna känna att jag har ett brett stöd, det är viktigt att försöka identifiera vilka delar av medlemsländerna som stödjer mig. Men jag känner mig uppsjungen på verksamheten, säger Mats Årjes.

”OS lättare i diktaturer”

Gian-Franco Kasper, 75, har under de senaste åren varit kritiserad för ett antal uttalanden, inte minst när han för ett år sedan sa att det är lättare att arrangera Olympiska spel i diktaturer vilket fick svenska åkare att reagera. Men Mats Årjes väljer hellre att se effekterna av hans långa verk inom förbundet.

– Man kan konstatera att under hans ledning som generalsekreterare och president har de här (vinter)sporterna utvecklats på imponerande sätt. Man måste se att hans långa tid som ansvarig varit en enorm framgång, säger Mats Årjes.

Har han suttit för länge?

– Det tror jag inte, då skulle inte blivit omvald.

Enligt internationella spekulationer kommer Mats Årjes främsta utmanare att vara schweizaren Urs Lejmann, fransmannen Michel Vion och eventuellt Fis generalsekreterare Sarah Lewis.

Den svenska ledaren är i dagsläget ordförande för Sveriges olympiska kommitté och han tror att det går att kombinera med ett presidentskap i Fis.

– Det är en högst relevant fråga och de jag ställt frågan till säger att det är möjligt, säger Årjes.

Publicerad:

LÄS VIDARE