Seger för Felix Rosenqvist på Road America

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Felix Rosenqvist slog tillbaka.

Och tog karriärens första seger.

– Jag har väntat så oerhört länge och varit så nära, så många gånger, säger Felix Rosenqvist.

– Detta är en grym känsla.

Svensken hade ett riktigt tuff race med tekniska problem under lördagen, men när chansen dök upp under söndagens lopp på Road America så tvekade han inte.

När ett och ett halvt varv återstod avgjorde han säsongens fjärde lopp i IndyCar och omkörningen av Pat O´Ward gav honom säsongens första seger.

– Jag har väntat så länge på detta, det är två år sedan jag vann ett race senast och detta ger mig så oerhört mycket energi, säger Felix Rosenqvist till Sportbladet.

– Nu kan jag äntligen slappna av, sätta nya mål och allt blir så mycket enklare. Nu har jag fått bevisa för mig själv att jag kan.

Svensken startade helgens andra lopp på Road America från ruta sju och även om det det var rörigt under de första varven och han fick vissa skador på sin bil Graham Rahal körde av lyckades han hålla fokus och fart.

– Jag fick skador på vänster hjulupphängning fram så vi tappade tid vid varje depåstopp. Det gjorde att jag behövde köra in ett par sekunder varje stint, förklarar Felix Rosenqvist när Sportbladet får en pratstund med honom i bilen på väg från banan.

Felix Rosenqvist hyllas av teamägaren Chip Ganassi
Foto: Chris Owens
Felix Rosenqvist hyllas av teamägaren Chip Ganassi

”Karriärens bästa omkörning”

Efter det första depåstoppet lyckades svensken ta sig förbi både kollegan Scott Dixon, som vunnit säsongens tre första lopp, och Colton Herta. Därefter fortsatte han att avancera, körde förbi Alex Palau på varv 22 och tog sig upp på plats 2, men vägen till segern var lång och Pat O´Ward hade en ledning på fem sekunder efter det sista depåstoppet.

– Jag kände en blandning av ett lugn och en väldig laddning när jag gick ut på den sista stinten. Även om det var en situation som liknade den i premiären när jag ställde till det för mig så slogs jag om ledningen, berättar han.

– Alla var så laddade, hela teamet och jag tänkte att jag inte ska backa. Jag kunde enkelt ta en andraplats. Det var safe. Samtidigt är en seger en seger och det är alltid rätt.

Hade du en plan eller körde du på instinkt?

– Jag såg att han tappade mer och mer, han var på använda röda däck och jag på de svarta. Skillnaden i fart ökade för varje varv och planen var att ta honom på det sista varvet, men spå tänkte jag att det kan komma en säkerhetsbil och insåg at jag hade 20 sekunders ”pusch to pass ” kvar och då satsade jag allt på en gång. Jag fick innern, jag tog honom i utgången av kurvan. Det var allt på ett kort, säger Felix Rosenqvist.

– Det var karriärens skönaste omkörning, för segern. Det var en grym känsla.

Det gav honom hans första seger i IndyCar och en åttondeplats i mästerskapet. Det är Sveriges första seger inom amerikansk formelbilsracing sedan Kenny Bräck vann säsongsfinalen i Mexico City i Champcar år 2002.

– Nyckeln till segern var alla de kvalvarven som jag tvingades göra gång på gång och det är jag oerhört nöjd med. Samtidigt så tittar jag på den totala ställningen i mästerskapet så är det långt till toppen, även om det är mycket kvar på säsongen.

Bakom Rosenqvist körde Marcus Ericsson upp sig 12 placeringar till plats fyra, vilket är hans bästa placering för Chip Ganassi Racing.

– Jag är väldigt nöjd med min insats. Det var ett grymt race, jag gjorde en bra start, ett bra första varv och många bra omkörningar, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

– Det var riktigt gött med en fjärdeplats och att få göra flest omkörningar i racet. Dessutom är jag oerhört glad för Felix skull. Som team har vi tagit fyra segrar på lika många lopp och det är oerhört bra även för framtiden.

Nästa helg väntar ytterligare två deltävlingar i IndyCar, två ovalrace i Iowa.

Foto: Joe Skibinski
Publicerad: