Publicerad:
Uppdaterad:

Maria Lindberg rasar efter titelfajten: ”Erbjöd mig stora pengar för att förlora”

Av: Jonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Maria Lindberg, 42, utmanade Ema Kozin, 20, om världsmästartiteln i supermellanvikt.

Efter tio ronder dömde domarna till slovenskans fördel.

– Publik kom fram och sa att de skämdes. Det är helt bisarrt, säger Lindberg och berättar att hon erbjöds pengar för att förlora innan fajten.

I slutet av juni förlorade Maria Lindberg sin VM-match i Montreal mot kanadensiska IBF-mästaren Marie Eve Dicaire på poäng.

Till kvällens match hade hon gått upp två viktklasser för att möta den regerande WBF-världsmästaren i supermellanvikt Ema Kozin.

20-åriga Kozin går under smeknamnet ”Prinsessan” och fajten var huvudnumret under en gala i Kozins hemstad Ljubljana i Slovenien. På spel stod totalt fem bälten (WBF, WIBF, WIBA, GBU och IBA).

”Var så säker på att jag tagit hem det”

Matchen gick till tio ronder, och domarna utsåg sedan Ema Kozin till vinnare.

En präktig skandal, enligt Maria Lindberg.

– Jag har blivit bortdömd flera gånger tidigare, men det här var den värsta bortdömningen jag varit med om, säger hon efter fajten.

– Man vet att man har en nackdel som utmanare, men vi var så säkra på att jag hade hade tagit hem det. Jag tänkte att de omöjligt kan döma bort det. Det är omöjligt. Det är så pinsamt. Pinsamt för hela sporten att det inte ska gå att vinna.

Lindberg säger att hon konfronterade domarna på hotellet de bor på efteråt.

– Jag gick fram och frågade om de är nöjda, om de är stolta. De svarade ”ja, det var väl rättvist”.

– Till och med de lokala journalisterna på plats började med att be mig om ursäkt innan intervjuerna efter matchen. Publik kom fram och sa att de skämdes. Det är helt bisarrt.

Om det är som du säger, varför tror du att det är så?

– Det är pengarna som styr. De vill att hon ska vinna eftersom hon har uppbackning av sponsorer och även promotorer. De vet att det blir svårt för mig att försvara titeln om jag vinner eftersom jag inte har de ekonomiska förutsättningarna, så även för promotorerna innebär det mer pengar. Det är så tråkigt och tragiskt. Riktigt ruttet.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Maria Lindberg med sitt team.

”De erbjöd mig pengar för att förlora”

Lindberg fortsätter med att rikta allvarliga anklagelser mot Ema Kozins läger.

– Hennes manager erbjöd mig en väldigt stor summa pengar för att förlora matchen. Han sa att de har investerat så mycket pengar i henne att de inte har råd att förlora nu. ”Det är dags för henne att vinna mot en bra motståndare. Det är därför vi har valt dig”. Jag tänkte att det inte kan vara sant. Jag sa naturligtvis nej, aldrig i livet. Jag visste att jag kunde slå henne. Det gillade han naturligtvis inte, säger hon och tillägger:

– Men då kunde han använda de pengarna till att betala domarna istället.

Kändes det på förhand som att du var tvungen att vinna på knock?

– Det är ju bästa möjligheten, men jag trodde på vinst även utan knock. Och efteråt var jag säker eftersom jag slog henne så tydligt. Där ser man hur smutsig den här branschen är. Att erbjuda någon pengar för att förlora. Jag skäms över att det är min sport som håller på så här.

Hur ser du på framtiden nu?

– Det börjar kännas hopplöst får jag ärligt säga. Jag får slicka såren och se om det finns fler utmaningar att ta mig an. Jag vill boxas mer men man börjar tappa lusten måste jag erkänna.

Ska lämna in protest

Lindberg berättar att de ska skicka in en protest.

– De har lovat att skicka en video av matchen till mig. Vi ska lämna in en protest. Man måste göra någonting för att visa det inte är okej. Sen om det hjälper vet vi ju inte, säger hon.

Kozin är obesegrad (18 segrar och en oavgjord) sedan hon började proffsboxas som 17-åring i september 2016.

– Jag förstår att svenskan blev besviken eftersom matchen var riktigt jämn, men jag tror att jag var bättre, säger Ema Kozin efter matchen enligt slovenska MMC RTV.

Lindberg har noterats för 18 vinster, sex förluster och två oavgjorda fajter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: