Dramat: Knäckte skandalsimmaren – diskades

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Danas Rapsys kom först i mål på 200 m fritt i sim-VM.

Tvåa blev hårt kritiserade Sun Yang.

Men efteråt diskades den litauiske simmaren och buropen växlades med mästerskapets högsta jubel.

Det var stor dramatik som utspelade sig i sydkoreanska Gwangju efter finalen på 200 meter fritt. 24-årige Danas Rapsys, Litauen, lyckades besegra den regerande världsmästaren och skandalomsusade kinesen Sun Yang, som riskerar att bli livstidsavstängd för dopning.

Rapsys satte handen i kaklet på tiden 1.44.69, 24 hundradelar före tvåan Yang. En tystnad spred sig över hela arenan när Yang inte segrade, men direkt efter syntes bokstäverna DSQ vid Rapsys namn – diskvalificerad. Och mästerskapets högsta jubel utbröt från de drygt 1 000 kinesiska supportrarna på plats.

– Sun Yang är VM:s mest hatade man. Alla som rest hit överraskas av hur mycket myggor det finns, men jag skulle bedöma att Yang är mer avskydd än myggorna. Det kan inte finnas många själar bland simmarna som blev glada över den här diskningen. Nej jäklar, nu är det sorg och besvikelse bland dem, säger Sportbladets krönikör Kristoffer Bergström som är på plats i Sydkorea.

En titt på reprisbilderna visar att Rapsys rycker till med kroppen på pallen före start, men hoppar från pallen samtidigt som de andra i finalen.

”Ledsnaste människan i Sydkorea”

– Danas Rapsys har inte vunnit något stort i sin karriär. Nu var han världsmästare i en minut. Han var den som besegrade den omöjlige Yang. Och så togs det ifrån honom. Jag försökte prata med honom men han sa bara sorry, sorry och slog ner blicken och gick förbi.

– Rapsys såg ut som om han sålt allt smör som går att kärna ur Litauens kor. Och sedan tappat pengarna ner i en avskydd konkurrents väska. Han är den ledsnaste människan i Sydkorea idag, säger Bergström.

Litauen ska nu överklaga diskningsbeslutet, anledningen till att det dröjer är att de samlar in de 500 dollar, motsvarande 4 719 kronor, som det kostar att lämna in en överklagan.

Ny protest mot Sun Yang

Och sedan vid medaljceremonin blev det en ny protest – när de andra medaljörerna (tvåan Katsuhiro Matsumoto och delade treorna Martin Malujtin och Duncan Scott) skulle ställa sig bredvid segraren på översta pallplatsen stod britten Scott kvar.

Efter det gjorde Yang en vinkande gest till Scott och när de gick därifrån fångade kameramicken upp Yangs ord till Scott.

– Du förlorade i kväll, jag vann, eller hur?, säger Yang.

I detta pågående världsmästerskap har det varit en protest tidigare – när Mack Horton vägrade stå på pallen tillsammans med Yang vid medaljceremonin för 400 meter frisim som kinesen vann.

Yang ska upp i Cas, idrottens skiljedomstol, i september eftersom simmaren som tidigare varit dopningsavstängd riskerar att bli det på nytt då han i januari slog sönder ett blodprov med en hammare.

1 av 2 | Foto: Clive Rose / Getty Images AsiaPac
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN