Sverige klara för VM-final

Av: Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mikael Fritzon/TT

Sverige är klara för lag-VM-final i speedway.

Samtidigt som Danmark överraskande slogs ut - av Lettland

– Det utvecklade sig till en riktig rövarhistoria, säger Fredrik Lindgren till Sportbladet.

Det blev en rafflande lag-VM semifinal i Västervik när Sverige, Ryssland, Danmark och Lettland gjorde upp om en garanterad plats till lag-VM-finalen i Leszno, Polen, på lördag.

Och det var Sverige med Fredrik Lindgren, Antonio Lindbäck, Andreas Jonsson och Linus Sundström som drog det längsta strået.

Kampen om förstaplatsen stod länge mot Ryssland, men när sedan Fredrik Lindgren vann heat 19 klart före lettländaren Kasts Poudzuks samtidigt som ryssen Vadim Tarasenko blev sist, var saken klar.

– Det känns riktigt skönt att vi kunde ta oss till final direkt. Det utvecklade sig till en riktig rövarhistoria där alla fyra lagen var med. Det var skönt att vi lyckades ta oss samman och vinna, säger Fredrik Lindgren till Sportbladet.

Segern grundlades i den fjärde omgången där svenskarna kopplade greppet genom tre heatsegrar och en andraplats på fyra heat.

– Det var väl fjärde omgången som var nyckeln där vi lyckades ta en ledning. Det blev väl inte en defilering, men det var ganska stabilt i slutändan.

Stark avslutning

På lördag gör Sverige upp om lag-VM guld tillsammans med redan klara nationerna Storbritannien och Polen.

– Nu gäller det att suga på den här segern ikväll och sedan starta fokuseringen till lördag. Det är fyra nationer som kommer vara riktigt bra och alla kan ta guldet. Vi var inte hundraprocentigt idag, utan det finns mer och vi måste verkligen få fram det på lördag, säger Lindgren som medger att han värderar ett lag-VM guld väldigt högt.

– Ja, väldigt högt. Jag var med när vi vann 2015 och det var en fantastisk känsla.

Bakom Sverige knep Ryssland andraplatsen utan större problem.

Lettland skrällde

Mer kamp var det om tredjeplatsen där det krävdes omkörning mellan Danmark och Lettland om vilket lag som skulle fixa den sista race off-platsen till finalen.

Lite sensationellt blev det till slut Lettland, genom Andzejs Lebedev som tog chansen, medan Danmark blev utslagna och missar festen i Leszno.

I race off möts nu Ryssland, Lettland, USA och Australien om vilket lag som tar den sista finalplatsen.

– Det var en väldigt stor skräll. Vi visste på förhand att både Ryssland och Lettland har kvalité i sina lag, men att Lettland skulle gå så här bra var lite förvånande för Danmark är ett riktigt bra lag.

Publicerad: