Mejla

Andreas Käck

Kanske ingen vinst – men redan en seger

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

SOUTHPORT. ”Moving day” i The Open 2017?

Bra, men inte tillräckligt bra.

Vi får förmodligen ingen svensk vinnare – men vi har redan fått en seger.

Det fanns ju vissa farhågor inför det här mästerskapet.

Bortser vi från debutanten Alexander Björk så undrade vi två saker:

1) Har Alex Norén vad som krävs för att lyckas i majors?

2) Kommer Henrik Stensons någonsin att ta sig ur sin formsvacka?

Jag tycker vi har fått svar på det nu.

Kände press

Efter 54 spelade hål här på Royal Birkdale Golf Club kan vi konstatera att Alex Norén börjar etablera sig som den världsstjärna han faktiskt är.

Han sa att han kände press inför årets The Open. Visserligen har han vunnit fem tävlingar det senaste året och det är bara världsettan Dustin Johnson som kan skryta med samma facit. Men efter att ha missat cutten både i Masters och US Open ville Norén bevisa för sig själv – och för alla andra – att han har vad som krävs för att utmana på den allra största scenen.

Och det har han gjort.

Han är förstås inte nöjd med lördagens runda. Han borde ha tagit tillvara på chansen, utnyttjat de perfekta förhållandena som rådde där ute och skjutit runt fyra-fem under par. Då hade han varit med i leken på allvar.

Det kunde ha varit bättre.

Men det kunde också ha varit betydligt sämre.

Han har trots allt hållit ihop spelet på ett beundransvärt sätt och även om det inte kommer resultera i någon trofé just här och nu, så har vi i alla fall fått en indikation på att det kan göra det i framtiden.

”Gnistan tillbaka”

Stenson då?

Där har vi det största glädjebeskedet så här långt i mina ögon.

Så här fokuserad och sammanbiten har jag inte sett honom sedan förra sommaren.

Han verkar ha hittat något igen. Gnistan är tillbaka.

Ett varv är bara ett varv och att gå runt på 65 slag på en par 70-bana i perfekta yttre förhållanden är egentligen ingen att skryta med. Men det finns ändå något där – i spelet och i blicken – som gör mig hoppfull inför framtiden.

Spelet från tee är i det närmaste felfritt och spelet med järnklubborna – som alltid varit Stensons adelsmärke – börjar bli riktigt stabilt igen. Dessutom såg puttningen avsevärt mycket bättre ut i lördagens runda än den gjort tidigare.

Kan han bygga vidare på det här så är han inte långt ifrån sitt riktiga jag och då kan det nog gå att kräma ur en eller ett par majortitlar till ur den där 41-åriga kroppen.

På kort sikt handlar det om att gå ut på det sista varvet i The Open 2017, lämna allting kvar på banan och se hur långt det räcker.

Förmodligen räcker det inte till att försvara titeln och ta med sig ”The Claret Jug” hem i år igen. Matt Kuchar och framförallt Jordan Spieth spelar alldeles för bra och sannolikheten att de skulle göra bort sig totalt på det sista varvet känns inte särskilt hög.

Men på lång sikt tror jag att Henrik Stenson tar med sig bra mycket mer än sin placering härifrån.

Det, om något, är en seger.

Av: Andreas Käck

Publicerad: