Holm: Speedwayen har hittat hem igen

HALLSTAVIK. Från nationalarenan i Solna till ett brukssamhälle i Roslagen.

Speedwayen har hittat hem igen.

Låt nu glesbygden behålla det som hör glesbygden till.

Fotbolls-VM är över för Janne Anderssons blågula hjältar. På en gräsrektangel i Samara sitter spelarna med tårfyllda ögon.

Samtidigt, på en nyvattnad speedwaybana i Hallstavik, går Tai Woffinden, Greg Hancock och Andreas Jonsson och sparkar i marken.

De gör det inte av besvikelse utan för att förbereda sig.

Ur ljudanläggningen dånar ”Mr Vain” med Culture Beat: ”Call him Mr Raider call him Mr Wrong.”

Fredrik Lindgren, VM-tvåan, har redan varit ute och bekantat sig med underlaget. Han hade sällskap av sina mekaniker, Reece Harvey och Lukasz Lewandowski, och managern Carolina Jonasdotter, som i sin tur hade med sig Bellman Garry. Han heter så, hennes tax och ständiga följeslagare.

Filtar i grässlänten

Samtidigt som ”Fast Freddie” gick banan underhölls publiken av en 20-åring som, att döma av trycket på t-shirten, kallas Rob. Han åkte på bakhjulet på sin Kawasaki Ninja och bar en hjälm som enda skydd.

Då återstod en dryg timme till kvällens första heat, men många åskådare hade redan fällt ut tältstolar och brett ut filtar på grässlänten vid startkurvan. Det var 21 grader och förväntningar i luften.

Bokstäver på flaggor berättar varifrån de har åkt för att titta på speedway.

Där sitter polska gäster från Gruziadz och Tarnow och titta där, halva Älghults befolkning är på plats på HZ Bygg arena.

Det är så här den ser ut och låter, speedwaysporten.

Tillhör inte storstäderna

Stockholm? Göteborg?

Nej, nej, nej.

Det är bara i speedwaynästen som Hallstavik, Gislaved, Vetlanda, Eskilstuna, Målilla, Målilla, Västervik och Avesta ingen parfym i världen doftar godare än vegetabilisk motorolja. Där, och bara där, är inget vårtecken tydligare än skriket från trimmade 500-kubikare.

Det finns inte längre några speedwayklubbar i Sveriges största städer, och där avgörs inte några VM-deltävlingar. Årets svenska VM-fester arrangeras här i Hallstavik och, den 11 augusti, i småländska Målilla. Kan du peka ut den senare orten på kartan har du förmodligen släktingar där eller har studerat svenska värmerekord.

Hallstavik och Målilla, Målilla och Hallstavik. Det handlar alltså om två orter med drygt 6 000 invånare.

Tillsammans.

Det fanns en tid när kung Tony regerade i speedwayvärlden. Han kämpade för att få VM-deltävlingar till storstäderna och fick förstås som han ville. Det är därför det har körts VM-speedway på Ullevi, Stockholms stadion och, de senaste fem åren, Friends arena.

Idrotten ska vara genuin

Det tillhör det förflutna och jag hoppas att glesbygden i framtiden får behålla det som hör glesbygden till. Jag har absolut inget emot storstäder och bor i Stockholm sedan tjugo år, men idrott blir aldrig vackrare än i sin genuina form och miljö.

Speedway ska inte köras på Ullevi, Stockholms stadion eller Friends arena eftersom anläggningarna inte är avsedda för det. Det är ungefär som att flytta Hultsfredsfestivalen till Blå hallen eller Nobelfesten till Dragongate. De tillfälliga banorna har i många fall varit direkt farliga för utövare av en redan farlig sport.

Speedwayförare blir inte bättre än de förutsättningar de ges och i Hallstavik var det världsklass rakt igenom.

Det var det jag förväntade mig när jag satte mig i bilen och åkte norrut, förbi loppisskyltar, bonden som säljer ägg och ved, hästhagar, skog, ännu mer skog och en kulperforerad varningsskylt för vildsvin.

Väl på plats fick jag se Fredrik Lindgren bli tvåa i det som kan ha varit årets bästa VM-deltävling.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.