ALLA tränare kan sluta efter OS

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: PONTUS ORRE
Rikard Grip.

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Bakom det medaljskördande skidlandslaget finns en hel tränarstab, men den kan splittras efter OS.

Tränarnas fortsättning i laget hänger ihop med förbundskaptenen Rikard Grips framtid.

– Det måste vara den som ska vara ansvarig som får vara med och bygga laget, säger Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet.

Det svenska skidlandslaget skördar medaljer på OS. Två guld och två silver, ett för damerna på lördagens stafett.

Rikard Grip är ytterst ansvarig för laget och har ett stort, starkt team med tränare runt sig.

Förbundskaptenen Rikard Grips kontrakt går ut efter säsongen och som Sportbladet tidigare har berättat kommer diskussionen mellan honom och Svenska skidförbundets längdchef Johan Sares intensifieras efter OS.

Men det är inte bara Rikard Grips kontrakt som når sitt slut. Johan Sares bekräftar att de fyra tränarna också har kontrakt som löper ut, de är skrivna så de följer Rikard Grips cykel.

– Vi skrev fyra år med Rikard 2014 och sen två år med de som kom in för två år sedan, säger Johan Sares.

Det innebär i praktiken att alla tränare i Pyeongchang – Ole Morten Iversen, Johan Granath, Ola Ravald och Lars Selin – kan lämna senare i vår, efter OS och säsongsavslutning.

Måste sätta sig ner

Hur det blir beror på hur diskussionerna med Rikard Grip landar. Han har två små barn och sagt att han ska tala med sin familj först. Nästa år väntar VM i Seefeld, efter det kommer ett mästerskapsfritt år.

Johan Sares, Svenska skidförbundet:

– Rikard har gjort ett fantastiskt bra jobb. Men vi måste sätta oss ner riktigt och höra hur han vill ha det. Vi bestämde oss att prata efter OS och det är jag trygg med, säger längdchef Johan Sares.

Ser du en framtid med Rikard Grip i samma roll?

– Absolut, det gör vi det. Men vi måste höra med honom vad han vill.

Ni känner inget behov av förändring?

– Rikard har varit med sedan 2010 i landslaget och som fullt ansvarig sedan 2013. Man ska aldrig underskatta kontinuitet, det känner jag verkligen. Vi är trygga med Rikard. Men det handlar om hur han vill ha det också.

Rikard Grip eller en eventuell ny förbundskaptenen bygger sedan sitt team.

– Man måste börja med den som ska leda gruppen, sen får man tillsätta därefter. Den som ska vara ansvarig som måste tillsättas först, påpekar Sares.

Bland de tränare som verkar kring landslaget har herrtränaren Lars Selin en anställning inom Skidförbundet att återgå till, som utvecklingsansvarig.

Lars Selin avvaktar, som resten av tränartrojkan, OS och vårens veckor.

– För mig handlar det om förbundet vill ha tillbaka mig. Jag skulle inte försöka strida för en tjänst om de inte vill ha mig kvar. Man måste ha energi, motivation och engagemang oavsett om man jobbar med utveckling eller ett A-lag. Bedömer man att inte jag har det tänker inte jag strida, säger Lars Selin.

Publicerad:

LÄS VIDARE