Flinck: Två sista baklängesmålen ändrade allt

Frankrike och Kroatien kan spela bort Sverige i sista matchen

De två sista baklängesmålen mot Frankrike förändrade allt.

Jag har gång på gång lyft fram europamästerskapets spelformat med mellanrunda och räknesystemet där inbördes möten går först.

Hur det ständigt skapar spekulationer, bakdörrar och kryphål på vägen fram till semifinalerna.

Det har förstås sina svagheter men det har alla format och räknesystem.

Men det var definitivt inga problem att se tjusningen med det som svensk sedan Blågult gått vidare till mellanrundan med maximala fyra poäng trots en förlust i premiären mot Island och en stormatch av Mikael Appelgren mot Serbien från att åka ut ur EM redan i den andra matchen.

Vägen mot en semifinal låg öppen: vidare med fyra poäng och fyra plusmål på en av konkurrenterna (Kroatien) om den där efterlängtade platsen på topp-fyra.

Åtta poäng (alltså två segrar på de tre matcherna i mellanrundan) skulle räcka. Det har det ju alltid gjort i EM-historien.

Två timmar efter att Sverige spelat sin nästa match är allt omkastat.

Plötsligt har Sverige inte en semifinalplats i egna händer längre även om man skulle vinna mot Vitryssland och Norge och samla ihop de där åtta poängen.

Märklig första halvlek

Låt oss återkomma till det och ta en titt på matchen mot Frankrike först.

Vi fick en första halvlek som var väldigt...tja, märklig.

Vincent Gerard i det franska målet hade tio räddningar på elva skott efter tolv minuter, varav majoriteten var rena frilägen från sexmeterslinjen.

Ungefär som Björgvin Gustavsson i det isländska målet i premiären alltså.

Då straffades Sverige stenhårt.

Men en blick mot resultattavlan den här kvällen fick en att gnugga ögonen en extra gång för där stod det bara 4–1 till Frankrike.

Det kändes faktiskt helt otroligt.

Det blev inte mindre osannolikt när en titt i statistiken visade två räddningar på Mikael Appelgren.

Med den räddningsprocenten borde Frankrike haft ledningen med åtta-nio bollar.

Sveriges uppställda försvarsspel blev allt bättre och man segade sig inte i kapp men till kontakt: 8–10 i paus.

Men inget av lagen fick något flyt i anfallsspelet eller kontringarna.

Det var på det hela taget en rätt medioker första halvlek.

Spelarna visste

I början på andra ställde Sverige ut ett imponerande försvarsspel framför en Appelgren som växte allt mer och efter 40 minuter var Blågult ifatt och Nikola Karabatic, tidernas bäste, bänkad.

Efter en dryg kvart blixtrade båda lagen till när man öste på en stund. I den perioden var Frankrike skarpare, eller snarare var det väl Sverige som var oskarpt med tekniska fel och missade skott, och ryckte så småningom till 20–14 med Karabatic tillbaka på planen och fem minuter kvar på klockan.

Där och då var det oerhört viktigt att dra ner förlusten till fyra mål. Det gläder mig att höra efteråt att alla spelare den här gången var medvetna om förutsättningarna. Men det hjälpte inte. Man spelade 3–3 de sista fem minuterna och Sverige förlorade med 23–17.

Så grymt kan det vara

De sex minusmålen betyder nu att även om Sverige tar full pott i de två kommande matcherna så missar man en semifinal om Kroatien vinner med tre mål eller mer mot Frankrike i den allra sista matchen på onsdag (tvåmålsseger räcker också för Kroatien om man gör mer än 22 mål). Frankrike har råd att förlora med sju mål och ändå gå vidare ihop med Kroatien. Fransoserna vinner till och med gruppen om man förlorar med högst fyra mål.

Hade Sverige i stället förlorat med fyra mål mot Frankrike hade läget varit ett helt annat. Då hade inte Frankrike och Kroatien kunnat spela bort Sverige. Då hade nämligen Kroatien varit tvunget att vinna över Frankrike med fyra mål för att gå vidare och samtidigt hade man då skickat ut fransmännen ur EM.

Så mycket betydde alltså de två baklängesmålen under de sista 1,5 minuten av matchen mot Frankrike.

Så grymt kan det raffinerade räknesystemet i EM vara.

Å andra sidan: gör Frankrike bara jobbet mot Kroatien har Sverige faktiskt råd att förlora mot Norge med tre mål.

Så underbart kan det raffinerade räknesystemet i EM också vara.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se