Ole-Kristian Tollefsen avslutar hockeykarriären

Av: Andreas Lillhannus, Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN

Ole-Kristian Tollefsen avslutar ishockeykarriären.

På Färjestads hemsida berättar 33-åringen om kampen som tvingat honom till det svåra beslutet.

– Jag får höra att jag ser fräsch ut men det är på utsidan, och som vi alla vet så är det insidan som räknas, säger Tollefsen.

Det var i februari förra året, under en träning, som Färjestads Ole-Kristian Tollefsen kolliderade med en lagkamrat och ådrog sig en hjärnskakning.

Han har inte spelat hockey sedan dess, och cirka ett år efter skadan väljer 33-åringen att avsluta karriären.

– Den här sporten har gett mig så mycket. Den har gett mig, ja…allt. Det handlar om allt från ett stort äventyr till vänner för livet. Jag har ishockeyn att tacka för allt. Det kanske är lätt att bli bitter, men det kommer inte att hjälpa mig framöver. Därför vill jag se på min karriär som hockeyspelare med ett leende. Det har varit mitt liv sedan jag var liten gutt och på något sätt kommer hockeyn säkert alltid att finnas där, säger han.

”En hemsk känsla”

Tollefsen, som gjort 163 NHL-matcher, berättar i en lång intervju på klubbens hemsida om vägen fram till beslutet. Om familjen, smärtan och humörsvängningarna, som är ett resultat av huvudskadan. Han beskriver det som en ständig ”bakfylla från helvetet”.

– Ungefär så. Skillnaden är väl att jag i stort sett haft det så sedan den där dagen det small. Ibland har jag faktiskt varit rädd för att det aldrig ska bli bättre. Det är en hemsk känsla.

1 av 4 | Foto: FREDRIK KARLSSON / Bildbyr n

”En slags uppsägning från det livet”

Tollefsen kom till Sverige och SHL redan 2010, då till Modo. 2012 gick han till Färjestad, där han sen dess stannat. Totalt gjorde norrmannen 319 SHL-matcher där han svarade för 46 poäng.

– Det känns skönt att berätta om det här nu, även om jag sitter med en klump i magen. Men folk känner mig som hockeyspelaren Tollefsen, och det här blir en slags officiell uppsägning från det livet. Nu är jag bara Ole-Kristian Tollefsen och jobbar på för att kunna komma tillbaka och fortsätta vara en bra make och pappa. De där hemma har dragit ett jättelass under den här perioden och kommer att fortsätta göra det. Jag är dom evigt tacksam för att de finns där för mig, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE