Hegle Svendsen lägger av: ”Tuffare än väntat”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
Hegle Svendsen tog tre medaljer i Sydkorea.
Foto: BILDBYRÅN
Hegle Svendsen tog tre medaljer i Sydkorea.

En av de främsta skidskyttarna genom tiderna.

Nu väljer Emil Hegle Svendsen att lägga av – 32 år gammal.

– Det här var tuffare än jag trodde, säger han tårfyllt på en presskonferens enligt VG.

Emil Hegle Svendsen, 32, har haft en fantastisk karriär.

Den norske skidskytten har tagit fyra OS-guld, elva VM-guld och 38 världscupsegrar och lämnade OS i Sydkorea med ytterligare tre medaljer. Där fick han också äran att bära den norska fanan.

Men nu väljer 32-åringen att sluta.

Åkte på semester

Hegle Svendsen har tidigare hintat om att den gångna säsongen kunde bli hans sista och på måndagen kom också det slutgiltiga beskedet, vilket VG var först med att rapportera om.

På en presskonferens under förmiddagen valde en tårfylld 32-åring att berätta om sitt beslut.

– Det här blev tuffare än jag trodde. Jag skulle gärna haft Ole Einar (Björndalens) motivation till att fortsätta någon år till, men det har jag inte, säger Hegle Svendsen.

32-åringen har funderat sedan i jul och i förra månaden valde han att avsluta säsongen i förtid för att åka på semester med flickvännen Samantha Skogrand.

”Inte fått tillbaka gnistan”

– Jag behövde få lite distans till OS-säsongen innan jag kunde fatta beslutet, för erfarenhetsmässigt så har jag fått tillbaka gnistan när jag tagit en liten paus. Men så har det tyvärr inte blivit i år och därför har jag bestämt mig för att sluta, säger Hegle Svendsen.

Skidskytten fick sitt stora genombrott på VM i Östersund 2008, där han tog två guld. På OS i Sydkorea – hans sista mästerskap – blev det två silver och ett brons.

– Jag är mycket glad och stolt över allt jag har fått uppleva, säger han.

Därmed ansluter Hegle Svendsen till skaran av norska vintersportlegendarer som har tackat för sig den senaste tiden. Både skidskyttekollegan Ole Einar Björndalen och längdstjärnan Marit Björgen har den senaste veckan meddelat att de slutar.

Publicerad:

LÄS VIDARE