BÄST & VÄRST

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-04

Pappa är porrkung och mamman satt i fängelse – historien om världen bästa snookerspelare.

Ronnie O´Sullivan beskrivs som ett geni vid bordet. I dag börjar hans jakt på tredje VM-titeln när han möter Ali Grant i finalen.

Pappan är porrkung och sitter i fängelse för dråp, mamman fängslades för skattebrott och frun träffade han på ett Anonyma Narkomaner-möte.

Kanske har britten Ronnie O’Sullivan ett släktträd som en gangster.

Men bollkänslan kan i dag och i morgon föra honom till karriärens tredje VM-guld i gentlemannasporten snooker.

Ronnie O´Sullivan med hustrun Jo Langley.

Sent i går kväll gick Ali Carter till final i snooker-VM efter at ha besegrat Joe Perry med 17–15. Men som vanligt är fokus riktat åt ett annat håll.

För finalmotståndaren är Ronnie O’Sullivan, som än en gång spelar gudomligt.

– Hans bollsinne är unikt. Jag brukar säga att han är en blandning av Maradona, Bobby Fischer och med ett stänk av Paul Gascoigne, säger den svenske snookergurun och kommentatorn Kim Hartman.

Hur går finalen?

– O’Sullivan är helt överlägsen. Ingen kan stoppa honom om han spelar på topp.

39 turneringssegrar

Snooker är deluxeversionen av biljard.

Bordet är större, hålen mindre och skjortorna mer strukna.

Mitt bland alla pedanter finns O’Sullivan, den dubbla världsmästaren som radat upp nio så kallade maximum breaks, 39 turneringssegrar – och fler än 500 möten med Anonyma Narkomaner.

För bakom det vägvinnande, snabba attackspelet som hittills bringat in 60 miljoner kronor, finns en deprimerad världsstjärna.

Som 16-åring blev britten O’Sullivan proffs. Han slog rekord genom att vinna sina 38 första matcher, han kvalade in till VM som den yngsta någonsin, han fick en växande supporterskara – men tonvis med familjeproblem.

Använde marijuana

Inte nog med att pappa Ronald John blev mångmiljonär på porr: 1992 högg han ihjäl en livvakt, struntade i att skaffa advokat och fick livstids fängelse.

Några år senare fick mamma Maria Antoinetta fängelse för skattebrott.

O’Sullivan har flera gånger talat om hur familjeförhållandena påverkat honom.

Under 90-talet gödde han ryktet om sig själv som en enorm talang och en lika stor bad boy.

Exemplen tar närapå aldrig slut: 1995 tog han sin första Masterstitel, året efter misshandlade han en funktionär och stängdes av två år och fick böter på drygt 200 000 kronor.

I comebacken 1998 vann han storstilat Irish Masters, men några veckor senare tvingades han lämna tillbaka titeln efter att ha testat positivt för marijuana.

– Han går till ytterligheterna med allt han gör, men kommer alltid tillbaka och hittar balansen. Kanske har han gått 500 missbruksmöten, men nu joggar han i stället, säger Kim Hartman.

Joggning, ja. Efter några halvdana år är O’Sullivan otvivelaktigt bäst.

Och medicinen heter inte prozac eller alkohol – den heter löpning. Snookerprofilen samarbetar med flera brittiska friidrottsklubbar, springer en mil på 35 minuter och har höjt sig även runt snookerbordet.

”I sitt livs form”

För Hartman som följer varje turnering är skillnaden tydlig.

– Han är i sitt livs form. Han spelar i snabbare rytm, jämnare. Tidigare har han vunnit turneringar och gått rakt ut i omklädningsrummet och gråtit, säger han.

Kanske har löpning stabiliserat O’Sullivan, men under årets China Open visade han fortfarande spår av sitt forna jag.

Under en presskonferens tröttnade Ronnie på reportrarnas artigheter och började tala med kinesisk hittepå-brytning.

När tolkens frågor blev för intetsägande vände han sig mot publikmassan, som inte förstod ett ord av hans engelska, och frågade tydligt.

– Vill ni suga min kuk?