Linn Svahn snabbast i kvalet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

TOBLACH. Det blir en kamp om pallplatserna individuellt i sprinten.

Det finns också en spikad svensk lagtaktik – att slå ut så konkurrenterna som ligger bra till totalt i Tour de Ski och öka chansen för Ebba Andersson att plocka bonussekunder.

– Ta en åkare som Moa Lundgren. Hon är fullt inställd på att göra allt för Ebba i det läget, säger landslagschefen Anders Byström.

Linn Svahn var snabbast i kvalet i lördagens sprint i Tour de Ski. 21-åringen gick i mål på tiden 3:11.98 – 1.24 före ryskan Tatiana Sorina.

Bakom henne gick alla svenskor som startade, även distansstjärnan Ebba Andersson, vidare.

Sverige har världens bästa sprintåkare på damsidan och det kommer bli en fajt om att nå pallen.

Men bortom de individuella målen finns en kollektiv plan. Den spikades av det svenska damlaget i går. Eftersom sprinten ger möjlighet att plocka bonussekunder, hela 60 delas ut totalt, ska svenskorna göra allt för att ge Ebba Andersson ett starkt utgångsläge inför söndagens klättring i Alpe Cermis och kampen mot ryskan Julia Stupak och amerikanskan Jessie Diggins.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Vi har snackat lagmässigt att kan vi pusha ut någon av ryskorna eller amerikanskorna i en extra insats på upploppet, om det så är mellan fjärde och femte plats i heaten så ska vi göra allt vi kan. Det kan betyda mycket, säger landslagschefen Anders Byström som fortsätter:

– Ta en åkare som Moa Lundgren som har haft en tung tour. Hon gillar ju sprint och skulle kunna vara en nyckel på vägen. Hon är fullt inställd på att göra allt för Ebba i det läget.

Ebba Andersson passerade mållinjen som 24:a och är vidare från kvalet.

Frida Karlsson har givit upp sin tredjeplats i den totala touren. Under morgon tog hon det tuffa beslutet att hoppa av Tour de Ski.

Något som sambon William Poromaa inte ville tala om efter kvalet.

– Vi får prata om det sen. Jag har fokus på mitt här nu, säger William Poromaa till Sportbladet efter att precis gått i mål i herrarnas prolog.

Poromaa vidare

Poromaa var inte supernöjd efter kvalåket men tog sig ändå vidare.

– Jag gör en bra avslutning på den här banan. Jag får med mig farten på slutet, säger 21-åringen.

Poromaa får även han sällskap av de svenska lagkamraterna i sprinten. Samtliga utan Marcus Ruus är vidare.

Sedan tidigare har Johan Häggström och Calle Halfvarsson hoppat av Tour de Ski.

Sprintfinalerna startar kl 13.00 – följ dem här.

Publicerad:

LÄS VIDARE