OS-guldmedaljören identifierad under stormningen

Av: Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Klete Keller, till höger.
Foto: MARK J. TERRILL / TT NYHETSBYRÅN
Klete Keller, till höger.

Fem personer dog när anhängare till Donald Trump stormade Kapitolium i förra veckan.

En av demonstranterna har identifierats som Klete Keller, 38.

Simstjärnan, med bland annat två OS-guld, bar en amerikansk landslagsjacka under protesterna.

Den 6 januari stormades Kapitolium i Washington DC av Trumpanhängare samtidigt som den amerikanska kongressen var i full gång med att officiellt rösta fram Joe Biden och Kamala Harris som president och vicepresident inne i byggnaden.

När demonstranterna väl tagit sin in i Kapitolium tvingades besökare och kongressledamöter fly.

Totalt dog fem människor under stormningen.

Nu rapporterar sajten Swimswam att en av demonstranterna var OS-medaljören Klete Keller. 38-åringen är en före detta amerikansk simstjärna som vunnit två OS-guld, 2000 i Sydney och 2004 i Aten. Han deltog även i Peking 2008.

Fångades på video

Efter karriären har livet gått upp och ner för den Nevada-födde simmaren. I en intervju med Usaswimming för två och ett halvt år sedan berättade Keller att han blev arbetslös 2014 och efter en skilsmässa även hemlös. 38-åringen levde då i sin bil och var förbjuden att träffa sina tre barn.

Keller har därefter flyttat runt och bott både i Washington, Kalifornien och Colorado. I dag bor han i North Carolina.

Det är journalisten Julio Rosas, som arbetar för Townhall.com, som har placerat Keller på plats i Kapitolium den 6 januari då han fångades på Rosas video. Swimswam skriver att den forne simstjärnan har uttryckt sin sympati för Donald Trump vid upprepade tillfällen på sociala medier, men att de inläggen nu är raderade.

Det var på uppmaning av presidenten Donald Trump som demonstranterna tog sig till Kapitolium från första början. Trump ville att hans anhängare skulle protestera mot det påstådda valfusket han hävdar skedde under valet av Joe Biden som USA:s näste president.

Hittills har minst 100 personer gripits efter stormningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE