”Mentalt ser jag mig definitivt där”

Nu öppnar Palicka för att spela hemma-VM 2023

Publicerad:

SPORTBLADET

Andreas Palicka tog sista chansen att få spela ett OS.

Nu öppnar 34-åringen för att fortsätta över hemma-VM 2023.

– Mentalt ser jag mig definitivt där. Men kroppen styr, säger målvsktsstjärnan till Sportbladet.

Redan efter EM-finalen 2018 annonserade Andreas Palicka, då äldst i den svenska truppen, att han siktade på att spela OS i Tokyo.

Veteranen hade ju aldrig spelat ett OS.

I helgen såg 34-åringen till att uppfylla sin dröm, och ta den sista chansen att få spela ett OS, med två jättematcher i kvalet mot Tyskland och Slovenien som var avgörande för att Sverige skulle säkra en plats till Tokyo-OS.

– Jag ville det här mer än något annat jag har gjort på handbollsplanen. Jag måste erkänna att det här var första gången i min karriär jag kände ångestblandad förtjusning inför en helg. Jag ber till alla gudar nu att jag får hålla mig skadefri och få uppleva ett OS, säger Palicka efter triumfen.

”Allt är möjligt”

Världsmålvakten har tidigare inte velat prata om vad som händer med landslagskarriären efter OS. I nuläget har han kontrakt med Rhein-Neckar Löwen till sommaren 2022.

Men då OS sköts upp från 2020 till den här sommaren återstår det bara 1,5 år till hemma-VM i januari 2023 när OS är färdigspelat i augusti.

Kan du se dig spela hemma-VM 2023?

– Allt är möjligt. Som jag sagt tidigare så ser jag lite från moment till moment nu. Det behöver jag göra med den kropp jag har, säger han till Sportbladet.

Har en krävande målvaktsstil

17 år inom topphandbollen och en krävande målvaktsstil har kostat på.

Men Palicka är tydlig med vad han egentligen vill.

– Mentalt ser jag mig definitivt där. Men det är kroppen som styr – tyvärr. Jag är ju skadebenägen numera efter att kroppen fått sina törnar. Den blir inte bättre men det finns vägar att hitta runt det. För det är inget snack om jag tycker att detta är skitroligt, säger han.

Mellan OS och hemma-VM 2023 (Sverige delar värdskapet med Polen men semifinaler och final spelas i Sverige) ska det spelas ett EM i Ungern och Slovakien i januari 2022. Kvalet till detta pågår och Sverige är mycket nära att säkra en plats.

Andreas Palicka.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Andreas Palicka.
Publicerad:

LÄS VIDARE