Vinter-OS

SOK-chefens hårda kritik: ”Bedriver barnmisshandel”

Av: 

TT

Simon Holm

SPORTBLADET

För Sverige blev OS i Peking en medaljfest. Men det har inte bara varit positiva rubriker kring mästerskapet.

Något som fick stor uppmärksamhet var det ryska underbarnet, Kamila Valievas dopningsskandal. Nu rasar SOK:s verksamhetschef, Peter Reinebo mot Ryssland.

– Vi har nationer som Ryssland som systematiskt fuskar och i princip också bedriver barnmisshandel. Det tycker jag är bedrövligt, säger han.

Totalt 18 medaljer, varav åtta guld, gör Peking till Sveriges bästa vinter-OS hittills. Men trots de stora framgångarna så är SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo väldigt kritisk.

Det som kanske skakat om allra mest är historien om den 15-åriga ryska storstjärnan Kamila Valieva. Hon testades positivt för en förbjuden hjärtmedicin men tilläts ändå tävla vidare i OS-konståkningen – något som skapat starka reaktioner.

– Vi har nationer som Ryssland som systematiskt fuskar och i princip också bedriver barnmisshandel. Det tycker jag är bedrövligt, säger Reinebo.

Redan långt före invigningen den 4 februari kallades spelen ”folkmords-OS”, och hundratals organisationer har krävt bojkott.

– Jag vill gärna se OS framöver i de länder som vi nu har framöver – inklusive Sverige – och inte i diktaturer, svarar SOK:s Peter Reinebo på frågan om vad han önskar se av IOK i framtiden.

Fokuserat på idrotten

OS i Kina har under en lång tid fått massiv kritik. Det handlar främst om avsaknad av mänskliga rättigheter i landet och enligt rapporter ska det till och med ha att göra med fångläger.

Atleterna ska ha fått information om att inte uttala sig politiskt under spelets gång.

– Jag är väldigt trygg med att våra aktiva vet att vi har tagit ställning för något annat annat än de förutsättningar vi är i här.

– Här har vi fokuserat på idrotten och inte pratat om mänskliga rättigheter – det har vi gjort innan, säger Peter Reinebo och syftar bland annat på den utbildning som SOK anlitat Civil Rights Defenders att hålla för svenska aktiva.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Vinter-OS

LÄS VIDARE

Den som tycker att Kamila Valieva är skurken har inte förstått någonting

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS

Mänskliga rättigheter