Flinck: Behåll solbrillorna på, Solberg

Uppdaterad 2022-12-12 | Publicerad 2022-08-14

Guld i herr-EM.

Silver i U18-EM.

Fjärdeplats i U20-EM.

Sverige är i världstoppen i handboll för att stanna – länge.

Följ ämnen
Handboll

I nästa vecka drar regnet in över Skandinavien.

Men det finns ingen anledning för Glenn Solberg att ta av sig solglasögonen hemma i Norge för svensk herrhandboll går mot en fortsatt ljus, för att inte säga bländande, framtid.

Det har hetat, bland annat i den här spalten, att 00:orna med spelare som Eric Johansson, Valter Chrintz, Isak Persson, Fabian Norsten och Casper Käll är den mest talangfulla generation svensk handboll fått fram sedan 82/83-årgången med Kim Andersson, Jonas Larholm och Fredrik Petersen. 00-kullen vann också U18-EM för fyra år sedan.

PLUS: Så bra är ditt lag i handbollsligan 2022/23


Men det har visat sig komma mera bakom 00-årgången.

02:orna tog sig till semifinal i U20-EM i juli utan sin främsta spelare och största talang – Elliot Stenmalm. I det laget hittar vi spelare som Felix Möller (EM-guldmedaljör i vintras), Alexander Lindén och Kelvin Roberts (båda i all star team i U20-EM), Adam Ljungkvist och Kasper Palmar.

I kväll spelade 04/05:orna final i U18-EM. Finalmotståndaren Spanien hade gått genom turneringen obesegrade och ohotade. Sverige blev första lag att pressa spanjorerna ordentligt sedan man, som vanligt i den här turneringen, legat under men återigen visat en oerhörd moral och kommit tillbaka i slutet. Sverige hade ett ypperligt läge från högerkanten att kvittera med 1,5 minuter kvar men fick ge sig till slut med 32–34.

Axel Månsson är en av Sveriges största handbollstalanger.

Det betyder att Sverige i de tre EM som spelats under 2022 på den manliga sidan tagit ett guld (herrarna), ett silver (U18) och en fjärdeplats (U20).

Svensk herrhandboll är i världstoppen för att stanna.

Sveriges version av den lille mittnian som trendar nu

Axel Månsson, som lämnat moderklubben Lödde i sommar för Lugi, är den verkliga supertalangen i det yngsta landslaget. Mittnian är 05:a och alltså ett år yngre än vad man får vara i detta EM. Han är också kortast i laget, men verkligen inte i kortaste laget. Spelgeniet med den bländande tekniken styr inte bara spelet och levererar assist till medspelare i alla möjliga positioner. Han är också en makalös målgörare – 54 fullträffar på 7 matcher. Månsson gjorde 13 mål i finalen och utsågs till hela turneringens bästa mittnia. Här har Sverige sin egen version av den lille mittnian som ”trendat” i topphandbollen de senaste åren: Luc Steins i PSG/Nederländerna, Luka Cindric i Kroatien/Barcelona, Tobias Grøndal i Elverum/Norge och Miha Zarabec i Kiel/Slovenien.

Men det här svenska landslaget inte är inte en ”one man show” som Färöarna (jodå, Färöarnas och Sävehofs Óli Mittún utsågs förstås till EM:s MVP). Det var snarare bredden i truppen som tog laget långt i EM, som gjorde att man orkade vända match efter match med kniven på strupen. I semifinalen hade man till exempel tolv olika målskyttar.

Men i finalen var det framför allt en niometerstrio som orkade leverera och det är också niometersspelarna som sticker ut i det här laget:

Månsson förstås.

Pelle Segertoft – den allrounde lagkaptenen och vänsternian från Önnered som utsågs till EM:s bästa försvarare.

Linus Gustavsson – högernian från Skövde av Lagergren/Sandell-snitt.

Samt de två 05:or som det snackats mest om de senaste åren, vid sidan av Månsson, men som fick mindre och mindre roller i detta mästerskap: skyttarna Arvid Boquist från Enköping (vänsternio) och Elias Lundstad i Önnered (högernio).

Pelle Segertoft utsågts till bäste försvarrare i U18-EM.

Spanien imponerar ännu mer

Framgångsreceptet i EM har annars känts igen från herrlandslaget: ett gäng som trivs tillsammans och kämpar för varandra, stark moral och tro på spelidén, tempohandboll (men i finalen gick det långsammare för ett tröttkört gäng), ypperligt bollsläpp, långa spelföljder, hellre mål från sexmeter än niometer och fin bredd i spelet.

Nu ska det bli oerhört spännande att se de här talangerna i handbollsligan, inte minst 05:orna Månsson och Lundstad som får börja spela seniorhandboll först nu i höst. Boquist blir kvar i Enköping en säsong till men jagas väl av varenda toppklubb i Sverige.

***

Om Sverige är i världstoppen för att stanna – vad säger man då om Spanien?

Spanjorerna genomförde en generationsväxling efter OS i Tokyo men gick ändå till EM-final i januari. Sedan följde man upp det med att som första nation någonsin vinna både U18-EM och U20-EM samma sommar.

***

Skön start på säsongen för Björn Sätherström att ta det här laget till EM-final.

Nu väntar nya jobbet som huvudtränare i HK Malmö – ur askan i elden, så att säga.