Andreas Palicka tog revansch direkt

Publicerad 2022-01-20

Ödesmatch och vägvisare för framtiden.

Då tog blågult chansen – och Andreas Palicka revansch på sig själv.

– Det var mycket bättre i dag, säger målvakten efter segern, 29–23 (16–13), mot Ryssland.

Det var ett svenskt lag under viss press som gick ut till första matchen i handbolls-EM:s mellanrunda mot Ryssland.

Varken spel eller resultat hade övertygat i det inledande gruppspelet och en förlust mot Ryssland hade gjort vägen till en semifinal mycket lång och snårig.

Då gick Sverige in och tog kommandot direkt mot ryssarna, som kom till spel utan sin viktigaste spelare Sergej Kosorotov (corona): 5–2 efter sju minuter sedan Andreas Palicka fått revansch direkt från sin svaga match mot Tjeckien senast (bara tre räddningar) och tagit ett par skott tidigt i matchen.

– Jag analyserade vad som gick fel senast. Alla som känner mig vet att det inte hör till vanligheterna att jag gör en sådan match som mot Tjeckien. Men gjort och gjort och det var mycket bättre i dag, säger han i TV6.

Hittade tillbaka till patenterade spelet

Ryssarna, som spelade i ett mycket lågt tempo matchen igenom, kom visserligen tillbaka, sedan man hittat in till linjen för lätt och för ofta, men lyckades aldrig ta ledningen.

Efter en timeout fick Sverige bukt med de ryska mittsexbjörnarna sista tio minuterna och kunde rycka till sig en tremålsledning i paus (16–13).

– Vi sätter spetsen på dem i försvaret sista tio minuterna och då får vi dem under press. Då kommer misstagen och skotten lite längre utifrån, som ger ”Palle” större chans att ta dem, sa Jonathan Carlsbogård till TV6 i halvtid.

I anfallet hittade Sverige tillbaka till sitt patenterade, breda spel och fick också till en del kontringar och tryck i början och slutet av halvleken.

Direkt i början på andra storspelade Palicka på nytt och Sverige kunde gå ifrån med ytterligare någon boll trots att man bommade en del framåt.

Med 13 minuter kvar ryckte Sverige till en sexmålsledning när Hampus Wanne kontrade in 24–18 och matchen var i praktiken över. Palicka fortsatte agera vägg och landade på hela 15 räddningar (39 procent).

Till slut stannade det vid 29–23. Viktigt då målskillnaden kan bli avgörande i slutändan i kampen om semifinalplatserna.

– Varje mål räknas, varje mål räknas, repeterade Glenn Solberg i en timeout i slutet.

Chrintz tog chansen

Glenn Solberg luftade stora delar av truppen och gav rejält med speltid till många spelare. Det var förstås viktigt då man spelar redan i morgon igen mot Polen klockan 18.

Spelare som Eric Johansson kom in i EM, Fredric Pettersson fick förtroende igen, Felix Claar fick stort ansvar som mittnia, blixtinkallade Isak Persson hoppade in från ”dövinkel” och gjorde mål i sin första mästerskapsmatch och kantkollegan Valter Chrintz smällde dit fyra mål när han nu fick chansen.

Det stora bekymret är fortsatt spelet i numerärt överläge. Där har Sverige mycket att hämta.